Çeşitli yaralanmaların ardından vücudun belirli bir bölgesinin alçıya alınması, kişilerin alçı sonrası şişlik ve morluk nasıl geçer konusunu merak etmesine sebep olabilir. Vücudun herhangi bir yeri hasar gördüğü durumlarda, tedavi amacıyla alçıya alınabilir. Alçı, kas iskelet sisteminde travma oluşan bölgede yaşanan hasarı kontrol atlında tutabilmek adına yapılan bir işlemdir. Ancak bu işlemden sonra kişiler vücutlarında şişlik ve morluk oluştuğunu gözlemleyebilir. Bu durumlar oldukça rahatsız edici olsa da, çeşitli çözüm yöntemleri bulunur.
Alçı Sonrası Şişlik Ne Zaman Geçer?
İçindekiler
Alçı sonrası şişlik ne zaman geçer sorusuna tek bir yanıt vermek ne yazık ki mümkün değildir. Pek çok kişi alçı sonrası travma yaşayan bölgede şişlikler meydana geldiğini fark eder ve bu durumdan rahatsız olur. Alçı sonrası yaşanan şişliğin geçeceği süre, bölgenin hangi sebeple alçıya alındığına göre de değişiklik gösterebilir.
Alçı sonrasında şişlik yaşanmasının sebepleri arasında alçını takılmasına sebep olan travmalar ve alçının derinin hava almasını engelliyor olması gibi durumlar bulunur. Tüm bu sebepler alçı sonrasında şişlik, morluk, ödem, kaşıntı ve hareket güçlüğü gibi problemler yaşanmasına neden olabilir. Alçı sonrası yaşanan şişlik genellikle ödem kaynaklı olup, bu durumu yaşayan kişiler için çok rahatsız edici olabilir. Genellikle en fazla 1-2 hafta süren şişlik, doğru yöntemler ile tedavi edildiğinde birkaç gün içerisinde de geçebilir. Ancak alçı sonrasında şişliğin ne sürede geçebileceği hakkında en net bilgi doktorunuz tarafından verilmelidir. Şişliği geçirmek için ise uygulayabileceğiniz çeşitli yöntemler bulunur.
Alçıdan Sonra Şişlik Nasıl Geçer?
Vücudun herhangi bir bölgesinin alçıya alınması durumunda bu bölgenin hava alması tamamen engellenir. Hava almayan bölgelerin ise alçının çıkmasının ardından şişlik veya morluk gibi reaksiyonlar göstermeleri oldukça doğaldır. Doktorunuzun vereceği çeşitli ilaçlar ve öneriler alçıdan sonra şişlik nasıl geçer sorusuna cevap olabilir. Ancak şişliğin geçmesi için, vücutta biriken ödemin gitmesi gerektiğini unutmamak gerekir. Ödem giderici bitki çayları tüketmek ve bol su içmek alçı sonrası şişliğin daha kısa süre içerisinde geçmesi konusunda yardımcı olacaktır. Ayrıca bu dönem beslenmeye dikkat edilmesi gerekir. Ödem yapacak baharatlı ve yağlı yiyeceklerden uzak durarak, protein ve mineral ağırlıklı beslenmek gerekir. Vücuda yeterli mineral alımı da, alçı sonrasında şişliğin geçmesi adına büyük bir öneme sahiptir.
Alçıdan Sonra Ayak Şişmesi
Ağır burkulma gibi durumlarda daha büyük bir hasar yaşanmaması ve bölgenin hızla iyileşebilmesi adına ayak alçıya alınabilir. Bu alçının ne kadar süre boyunca ayakta kalacağı ise hasara göre değişiklik gösterebilir. Ancak alçı çıktıktan sonra pek çok kişi alçıdan sonra ayak şişmesi problemini yaşar. Bunun sebebi ayağın alçıda olduğu süre boyunca hareketsiz kalmasıdır. Alçılı ayağın üstüne ağırlık vermemeye özen göstermek ve bu süre boyunca bölgenin havasız kalması, kişilerin çok ciddi bir ödem problemi yaşamasına neden olur.
Alçıdan sonra ayak şişmesinin hızlı şekilde geçmesi için vücuttan ödemin atılması gerekir. Bol sıvı tüketmek ve ağır yiyeceklerden uzak durmak sizlere bu konuda yardımcı olacaktır.
Alçı Çıktıktan Sonra Şişlik
Alçı tedavisi gören kişiler, alçının çıkartılmasının ardından bölgede ciddi bir şişlik olduğunu görür. Kişileri endişelendiren bu durum, oldukça normaldir ve endişelenmeyi gerektirmez. Alçı çıktıktan sonra şişlik bölgenin uzun süre havasız kalmasından ve hareketsizlikten dolayı kan akışının düzensizleşmesinden kaynaklı gerçekleşir. Alçının çıkmasının ardından doktorunuzun müsaade ettiği seviyede hareket etmeniz şişliğin azalmasına yardımcı olur. Alçı sonrası meydana gelen şişlik, gerekli etkenlere dikkat edildiği taktirde en fazla 1 ila 2 hafta içerisinde tamamen geçmektedir. Daha uzun süren şişlikler için muayene olmanız tavsiye edilir.