Kedi ayağının üstüne basamıyor ve yanına yaklaştırmıyorsa ayağında kırık, çatlak, çıkık ya da farklı diğer ortopedik sorunların olduğu düşünülmektedir. Kedilerde kemik kırılması durumunda ortaya birçok farklı belirti çıkabilir. Bu belirtileri gözlemleyenlerin en kısa sürede en yakın veteriner kliniğine giderek tıbbi destek almaları önerilmektedir. Her ne kadar hayvanlar acılarını insanlar kadar güçlü şekilde ifade etmeseler de ciddi bir sağlık sorunu yaşanması mümkündür.
Kedilerde kemik kırılmasının başlıca belirtileri ise kısaca şöyle özetlenebilir:
- Kırılan bölümde şişlik,
- Morarma,
- Duruş anormallikleri,
- Kırık şüphesi duyulan uzuvda şekil bozuklukları,
- Kedinin yürürken ayağının üzerine basmaktan kaçınması vb.
Kediler birçok yönden dayanıklı ve güçlü hayvanlardır. Ancak zaman zaman yaşa veya cinsine bağlı olarak bir travma sonucu ya da doğuştan veya sonradan karşılaşılan etkenler ile farklı sorunlar yaşayabilmektedir. Ayağı kırık kedi ayağını sakınıyor ve üzerine basmaktan kaçınıyorsa, buna ek olarak duruş bozukluğu kaydedilmişse kırık şüphesi güçlenecektir. Ancak kesin tanı uzman veteriner hekim kontrolü sonrasında konulur.
Kedi Patisi Kırılınca Ne Yapılır?
İçindekiler
Kedilerde pati kırığı oldukça acılı bir süreci de beraberinde getirecektir. Pati kırığında en temel belirtiler uzuv şekil bozuklukları, morarma, şişme olarak karşımıza çıkmaktadır. Söz konusu belirtiler varsa veya kedi topallıyor, ayağının üzerine basmaktan kaçınıyorsa vakit kaybetmeden veteriner kliniğine götürülmesi gerekecektir.
Kedilerde kemik kırıklarına karşı farklı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Bazı durumlara tıpkı insanlarda olduğu gibi alçı uygulamasına başvurulabilir. Ancak çoğu kedi bu durumu kabul etmediği için alternatif diğer tıbbi yöntemlere başvurulmaktadır.
Ayağı Kırık Kedi Nasıl Tedavi Edilir?
Ayağı kırık kedi tedavisi için hemen hemen tüm canlılarda tercih edilen tedavi yöntemlerine başvurulmaktadır. Bu tedavi yöntemlerinden bazları kısaca şunlardır:
- Alt bacak için atel – alçı uygulamaları.
- Kırılan kemiklerin hizalanması ve kaynaşması için vida, pim, tel veya metal uygulamalarının yapılması.
- Amputasyon gerektirecek ileri derece kırıklar için uygun tedavinin yapılması.
Kırık şikayetlerine sahip kedilerin iyileşme sürecinde bakımlarına da dikkat edilmesi gerekecektir. Kırık tedavisi kapsamında ilaç tedavilerine başvurulması ve kedi sağlığının bu dönemde yakından takip edilmesi önemlidir. Ayağı kırık kedi ciddi manada ruhsal olarak da çöküntü yaşayacaktır. Bu nedenle asla ihmal edilmemelilerdir.
Kedinin Ayağı Topallıyor Ne Yapmalıyım?
Topallayan kedi birçok farklı nedene bağlı olarak bu hareketi yapıyor olabilir. Özellikle ilk şüphe duyulan unsur kırık ya da ezilmelerdir. Sorunun kaynağının tespit edilmesi için uygun veteriner kliniklerinde teşhis işlemlerinin yapılması gerekmektedir.
Sorunun kaynağına göre tedavi yöntemleri de bu kapsamda değişiklik gösterecektir. İltihap, enfeksiyon, ağrı ve diğer unsurlara karşı ilaç tedavilerine de mutlaka başvurulması gerekmektedir. Kedilerin eski sağlığına kavuşturulması için toplanmalarının nedeninin öğrenilmesi ve buna göre en uygun tedavinin uygulanması şarttır.
Kedi Ayak Kırığı Kendiliğinden İyileşir Mi?
Ayağı kırık kedi yürür mü sorusuna yanıt verebilmek için kırık derecesi ve tedavi yöntemlerinin incelenmesi gerekmektedir. Kedi ayak kırığında iyileşme genelde 3 evre olarak incelenmektedir. İlk evrede yangı evresi birkaç gün devam edecektir. Kendi kendine iyileşme yeteneği olsa da kırığın yanlış kaynaması halinde ciddi kalıcı sağlık sorunları ortaya çıkacaktır.
Ayağının kırık olduğu tespit edilen kedilerin mutlaka uzman bir veteriner hekim tarafından kontrol edilerek uygun tedavi yöntemlerine göre tedavisinin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Ayağı kırık kedi ilk dönemde ciddi bir acı çekecektir. Hem ağrının kesilmesi hem de ilerleyen dönemde yanlış kaynama ile görülecek kalıcı sağlık sorunlarının önüne geçilmesi için veteriner kliniğine başvurulması gerekecektir.
Ayrıca Bakınız: Bağırsak Mantarı Nasıl Anlaşılır?