Bebekler için beslenme önerileri her geçen yıl değişiyor ve faydalı besin önerileri yenileniyor. Bebekler ilk iki yaşta oldukça hareketli, meraklı ve keşfedici olmaktadır. Aynı zamanda büyüme hızları diğer yaş oranlarına göre hızlı gerçekleştiği için günlük olarak dışarıdan alınması gereken vitamin ve mineralleri karşılayacak, alerji yapmayacak ve ağır gelmeyecek öğünler sayesinde alır. Doktorların önerilerine göre bebeklere ek gıda dönemlerinde püre haline yemekler verilmeye başlanmalıdır. Ancak mümkünse ilk iki yıl anne sütü ile beslenmelidir. Ek gıda sürecinde de bebekler anne sütü desteği almalı, büyümeleri ve her açıdan gelişimleri desteklenmelidir.
Bebekler ilk 6 aydan sonra ek gıda dönemi başlar. Bunun öncesinde bebekler sadece mümkünse anne sütü ile beslenmeli yoksa anne sütü değerinde olan mamaları tercih ederek bebekler düzenli aralıklarla beslenmelidir. Bebek gelişimi için gerekli olan prebiyotik bileşenler, antikorlar, yağ asitleridir. Özellikle prebiyotik açısından zengin olan katı gıdalarla birlikte anne sütü ile beslenen bebeklerin zihinsel ve fiziksel gelişimi daha fazla gelişir. Böylece bebeklerin ihtiyacı olan enerjileri, vitamin ve mineralleri karşılanır. Böylece bebekler daha sağlıklı ve huzurlu olur.
Bebekler İçin Beslenme Önerileri: İlk 6 Ay
Bebekler 6. Aydan itibaren artık katı ve sıvı besinler almaya başlar. Özellikle katı besinler bebeklerin yutabileceği, yutkunmalarını zorlamayacağı parçalar ya da püreler halinde verilmelidir. Bebeklerin hareket kabiliyetlerini geliştirecek şekilde kemik, iskelet yapısını güçlendirecek düzeyde prebiyotik yönünden zengin gıdalar verilmelidir. Bebeklerin alması gereken vitamin ve mineraller şunlardır:
- Kalsiyum: Kalsiyum kemik, beyin gelişimini destekleyeceği için ilk dönemlerde mutlaka yeteri kadar kalsiyum alınmalıdır. Aynı zamanda kasların gelişmesi, dişlerin oluşması ve çıkması, D, A ve C vitaminlerinin emilimi için kalsiyum gerekir.
- D ve C vitamini: Kalsiyum emilmesi için D vitaminine ihtiyaç duyulur. Anne sütünde D vitamini olmaz. BU nedenle D vitamini açısından destekleyecek gıda takviyesi verilir. Ek gıda geçişinde C ve D vitamini destekleyecek besinler arasında şunlar vardır: brokoli, ıspanak, semizotu, pırasa, kabak, kavundur. C vitamini yeterince alınmaması durumunda bebeklerde halsizlik, hareketsizlik görülebilir.
- Prebiyotikler: Vücut için gerekli olan bakterilerin korunması ve devamının sağlanması açısından bebek gelişimine katkısı büyüktür. Zararlı ve tehlikeli bakteriler bağırsaklardan korunur ve bebeklere gerekli enerjinin sağlanmasına yardımcı olur. Aynı zamanda bebeklerin vücudunun gelişimi için vitamin ve minerallerin karşılanmasını sağlar.
Bebekler Nasıl Beslenmeli, Neler Yemeli?
Bebekler için beslenmede ek gıda dönemi başlar başlamaz öncelikle 3 gün kuralı ile gıdalar verilmeye başlanmalıdır. 3 gün kuralında yiyecekler önce bir çay bardağı kadar 3 gün art arta verilmeli ve bebeklerin vücutlarında herhangi bir reaksiyon oluşmazsa gıdalar belirli aralıklarla öğünlerde tükettirilebilir. En besleyici ve doyurucu gıdalar arasında şunlar sıralanabilir:
- Tarhana: Kalsiyum, demir, A, C ve A vitaminleri, çinko bulunur. Hem doyurucu hem de besleyici değeri yüksek olan tarhana likopen içeren çorbalar arasındadır. Tarhana bebeklerde 7. Aydan itibaren tüketilebilmektedir. Besin değerini artırmak için tarhana çorbası su yerine süt ile pişirilebilir.
- Yoğurt: Bebeklere yoğurt verilirken hazır yoğurt verilmemeli, evde mayalanan organik yoğurtlar ile beslenmelidir. Bebeklerde sağlıklı bağırsak florasının desteklenmesi için yoğurt düzenli aralıklarla bebeklere yedirilmelidir. Hem doku yenilenmesi hem de gerekli enerjilerin oluşmasını destekler.
- Pekmez: Potasyum, magnezyum ve demir içeren pekmez bebekler için oldukça besleyicidir. Aynı zamanda gelişim çağında olan bebeklere enerji verir, daha huzurlu ve enerjik olmaları sağlanır. Kansızlığa iyi gelir ve bebeklerin gelişimlerini olumlu anlamda destekler.
- Hurma: Bebekler ve yetişkinler için gerekli vitamin ve mineralleri karşılar. Lif açısından oldukça zengindir ve bebeklerin bağışıklıklarını güçlendirmeye yardımcı olur.