Blogger site kurma, oldukça kolay ve zahmetsiz bir işlemdir. Blogger ile kurumsal veya kişisel web sitelerinizi, internet bloglarınızı sadece birkaç adımda kolayca açabilirsiniz. Blogger de tıpkı WordPress gibi bir web barındırma platformlarından biridir. Temeldeki mantığı kişilerin kendilerine ait bir blog oluşturmasına dayanan, Google aracı olan bu platformda da WordPress kadar olmasa da temel düzeyde ancak kaliteli bir internet sitesi kurmak mümkün hale gelir. Blogger da ücretsiz kullanım sunan platformlardan bir tanesidir.
Ücretsiz bir şekilde sitenizi Blogger üzerinde barındırabilirsiniz ancak özel bir alan adınız yoksa Blogger üzerinden açacağınız internet sitelerinin adresi “orneksite.blogspot.com” şeklinde olacaktır. Peki, tam kapsamlı ve profesyonel bir Blogger site kurma işlemi nasıl yapılır?
Blogger Site Kurma: Blogger İle İnternet Sitesi Kurmak
Blogger, WordPress gibi ücretsiz temalar sunsa da WordPress’in aksine tema alternatifleri oldukça kısıtlıdır. Blogger’a ait temalar oldukça temel düzeyde ve çoğu zaman profesyonellikten uzaktır ancak internette kullanabileceğiniz birçok ücretsiz Blogger teması olduğunu ve bu temaları sitenize yükleyebileceğinizi belirtmek de yanlış olmayacaktır. Özel bir alan adı satın aldığınızı varsayarak, Blogger site kurma aşamaları ise şu şekildedir;
- Öncelikle Blogger.com platformuna Google hesabınız ile giriş yapın. Blogger, Google’a ait web araçlarından bir tanesidir. Haliyle Blogger üzerinde daha çok Gmail hesapları kullanılır. Blogger.com internet sitesine üye olup giriş yaptıktan sonra hızlı bir şekilde ilk sitenizi oluşturmanız için platform sizi yönlendirecektir.
- Yönlendirmeler ile oluşturduğunuz sitenizin yönetici ekranına erişim sağlayın. Sitenizi kurduysanız ve aşağıdaki gibi bir ekran görüntülüyorsanız, Blogger için alan adı gibi özelleştirmeler yapma aşamasına geçebilirsiniz. Blogger admin yönetim paneli aşağıdaki resimde olduğu gibi görünmelidir;
Eğer bu ekranı görüntüleyebiliyorsanız, ilk Blogger sitenizi başarıyla açtınız demektir. Blogger üzerinde ücretsiz kullanılabilecek, renkler dahil 50’den fazla ayrı tema bulunmaktadır. Bu temalar, temel düzeyde bir web sitesi kurmak isteyenler için iş görebilir. Ancak daha profesyonel bir görünüme ihtiyacınız varsa internette “Ücretsiz Blogger Temaları” gibi aramalar yapabilir, güvenilir görülen kaynaklardan kullanabileceğiniz bir Blogger temasını indirebilirsiniz.
Blogger Temaları: Blogger Tema Yüklemek
İnternetten yüklediğiniz bir temayı sitenize kurmak için ise yukarıdaki görselde olduğu gibi sol taraftaki yönetim paneli ekranından “Tema” alanına girmelisiniz. Bu alanda mevcut temanızın hemen altında özelleştir butonu ve sağ tarafında bir aşağı ok işareti yer alır. Ok işaretine tıkladıktan sonra “Geri Yükle” seçimi yaparak indirdiğiniz XML Blogger temasını sitenize kolayca yükleyebilirsiniz.
Veya ücretsiz ve basit Blogger temalarını kullanmak için menüden Tema alanına girebilir, ardından temalar arasında seçim yaparak sitenize ekleyebilirsiniz. Tema işlemlerini tamamladıysanız, internet sitenizi profesyonelleştirmenin sonraki aşamalarına geçebilirsiniz.
- Özel alan adınızı Blogger tabanlı sitenize ekleyin. Blogger, sitenizi açarken sizden “siteadi” kısmına gelecek alan adını girmenizi istemektedir. Eğer özel bir alan adı satın almadıysanız, en başta da belirtildiği gibi Blogger üzerinden açtığınız sitenin uzantısı “siteadi.blogspot.com” şeklinde olacaktır. Ancak özel bir alan adı satın aldıysanız, bu alan adını Blogger’a ekleyebilir ve profesyonelliğin ilk adımını atabilirsiniz. Sitenize özel bir alan adı eklemek için takip etmeniz gereken aşamalar şu şekildedir;
- – Yönetim panelinde sol menüden “Ayarlar” seçimi yapın.
- – Sayfayı biraz aşağı kaydırarak “Yayıncılık” kısmını görüntüleyin. Burada “Blog adresi” ve “Özel alan adı” kısımları mevcuttur.
- – “Özel alan adı” butonuna tıkladığınızda bir pencere açılır ve alan adınızı girmeniz istenir. Alan adınız yoksa giriş kutusunun hemen altındaki “Alan adı satın al” seçimini de yapabilirsiniz. Eğer önceden bir alan adı aldıysanız ilgili kutucuğa aldığınız alan adını “www.siteadi.com” şeklinde kendi uzantısı ile giriniz.
- – Alan adınızın CNAME kayıtlarını girmeniz talep edilir. Alan adınızı kutucuğa girip “Kaydet” butonuna bastığınızda hemen alt kısımda “Yetkinizi doğrulayamadık.” hatası görünecektir. Bu hatanın devamında alan adınıza eklemeniz gereken CNAME kayıtları görünecektir. Alan adına CNAME eklemek için domain satın aldığınız firmadan destek isteyebilir veya YouTube’daki “Alan Adı CNAME Ekleme” videolarıyla kısa bir sürede işlemi tamamlayabilirsiniz.
Sahipliği doğrulamanızın hemen ardından Blogger internet sitenizin teması ve alan adı işlemi de tamamlanmış olacaktır. Bunlar haricinde Blogger sitenizi daha profesyonel bir hale getirmek için yönetim panelindeki menüde bulunan “Düzen” alanında sitenizin bileşenlerini düzenleyebilir, “Yayın” alanında sitenize içerik girişi yapmaya başlayabilirsiniz. Google Adsense şartlarını karşıladığınız zaman menüdeki “Kazançlar” alanı üzerinden direkt olarak Google Adsense reklam başvurusu yapabilir, kurduğunuz web sitesinden para kazanmaya başlayabilirsiniz.