Çocuklarla İletişim Kurma Yolları

MecaSession

Çocuklarla kurulan iletişimin doğru bir şekilde gerçekleştirilmesi, yaşam boyu etkilerini sürdürebilmektedir. Bu sayede, çocuk ile ebeveyn arasında güçlü bir bağ oluşmaktadır. Oluşan bu bağ ile birlikte çocuğun problemlerinin çok kısa süre içerisinde giderilebildiği görülmektedir.

Çocuklarla İletişim Nasıl Kurulur?

Çocuklarla doğru iletişim kurmak, çocuğun gelişimi açısından oldukça önemlidir. Çocukların sağlıklı bir gelişim süreci geçirmesi ve diğer insanlarda sağlıklı şekilde iletişim kurmaları bu sayede gerçekleştirilmektedir. Ebeveynlerin, çocuklarının doğdukları andan itibaren onlarla doğru bir eğitim kurmaları gerekmektedir. Bebeklik döneminde çocuğun iletişimin bazı aşamalarında tepki vermediği görülebilmektedir. Fakat bu durum, iletişim becerilerinin gelişmediği anlamına gelmemektedir. Bu nedenle de bebeklerin cevap verip vermemesine bakılmaksızın onlarla doğru bir iletişim kurulmalıdır.

Çocuklarla doğru bir iletişim kurulması için gerçekleştirilmesi gereken bazı durumlar bulunmaktadır. Çocuklarla sevgi dolu bir şekilde konuşulması ve dinlenmesi bu durumlar arasında yer almaktadır. Çocuklara iletişim kurmanın doğru bir şekilde öğretilmesi, çocuğun ileride de güçlü iletişim bağlarının oluşmasını sağlamaktadır. Aynı zamanda çocuklarla kurulan doğru iletişim, ebeveynler ve çocuklar arasındaki bağı da güçlendirmektedir. Bu sayede çocukta meydana gelen bir problem daha çabuk çözüme kavuşturulmaktadır. Bu durum, çocuğun psikolojik gelişimi açısından büyük önem arz etmektedir.

Çocuklarla İletişim Kurma Yolları

Çocuklarla İletişimin Temeli Nasıl Atılır?

Çocuk ile iletişim kurmak, bazı temellerin atılması ile sağlanabilmektedir. Çocuklar ile iletişim kurulurken tatlı dilli ve güler yüzlü olmak gerekmektedir. Aynı zamanda beden dili de en az konuşma dili kadar etkilidir. Çocuk ile konuşurken sürekli olarak göz kontağında olmak ve onu dinlediğini belli etmek gerekmektedir. Aynı zamanda çocuk ile iletişim kurarken, onun ulaşabileceği mesafede olmak da gerekmektedir. Bu bedensel hareketler, çocuğun ebeveyn ile güvenli bir bağ kurmasına yardımcı olmaktadır.

Çocuk ile kurulan iletişimin temellerinde samimi olmak, en önemli kriterlerdendir. Çocuklar ile iletişim kurarken duyguların samimi bir şekilde gösterilmesi önemlidir. Çocuk ile kurulan iletişimde kaygı içerebilecek ifadelerden kaçınılmalıdır. Çocukla şartlı cümlelerin kurulması, ileriki süreçlerde çocukta kaygı belirtileri oluşturabilmektedir. Bu gibi unsurlara dikkat edildiği halde, çocuk ile doğru bir iletişim kurmanın temelleri atılmaktadır.

Çocuklarla İletişim Kurulurken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Çocuklarla iletişime geçmek için farklı yöntemler izlenebilmektedir. Çocuklarla geçilen iletişimde bazı noktalara dikkat edilmesi, iletişimin sağlıklı bir şekilde ilerlemesini sağlamaktadır. Bu noktalar şu şekilde sıralanabilmektedir;

  • Çocuklar ile iletişim kurulurken onların göz hizasında olmak önemlidir. Eğilerek ya da çömelerek onu dinlemek, kendini değerli hissetmesini sağlamaktadır. Bu durum da iletişimin güçlendiğinin başlıca belirtilerindendir.
  • Çocuklar ile konuşurken, onların sevildiği samimi bir şekilde hissettirilmelidir. Sevgi dolu bir yaklaşık, çocuklarla kurulan iletişimin en önemli konularından biridir. Çocuklarla şartlı cümleler kurulmamalı, bağırılmamalı ve azarlanmamalıdır. Çocuklarla sürekli olarak bu şekilde iletişim kurmak, onların ileride psikolojik rahatsızlıklar yaşamalarına neden olabilmektedir.
  • Çocukların da fikirlerinin olabileceği ve onların da birer birey oldukları unutulmamalıdır. Bu anlamda çocuğun kararlarına saygı duyulmalıdır. Onların sağlığı ya da güvenliği konusunda tehlike teşkil eden durumlar hariç tutulmalıdır. Böyle durumlarda ise, çocuğa kararının tehlikeli olabileceği samimi bir şekilde aktarılmalıdır.
  • Çocukların bazı kelimeleri yanlış ya da eksik söyledikleri görülebilmektedir. Özgüvenlerini kırmamak ve iletişimi bozmamak adına, bu durumla dalga geçilmemelidir.
  • Çocukların yanlış bir hareketlerinde, onlara sınırlarını belirtmek gerekmektedir. Şiddete eğilim gibi konularda ebeveynlerin sürekli olarak çocuklarına sınır belirtmeleri gerekmektedir. Bu gibi durumlarda ceza vermek yerine doğru iletişim kurulmalıdır.
  • Çocuklar ile iletişim kurulurken dürüst olunmalıdır.
  • Çocuklara karşı tutarlı bir davranış sergilenmelidir. Tutarlı olunmayan durumlarda çocukların ebeveynlerine karşı güvenleri kaybolmaktadır. Bu nedenle çocuklara söylenen davranış şekillerini ebeveynlerin de uygulamaları gerekmektedir.
Exit mobile version