Genç yaşta alınan eğitimin en genel tanımı ile insanın gelecek hayatını şekillendirir. Ergenlik, kişilik gelişiminin büyük ölçüde şekillendiği bir dönemdir. İçinde bulunulan gelişim döneminin özelliklerinden dolayı gençler mevcut sosyo-kültürel yapı ve değerleri eleştirme ve sorgulama eğilimindedir.
Eğitim Bize Ne Kazandırır?
İçindekiler
Eğitimin katkıları herkes tarafından bilinse de, pek çok kişi eğitimin yaş ile ne gibi bir ilgisi olduğu konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığı için kafa karışıklığı yaşamaktadır. Eğitim elbette her yaşta mümkün ve etkilidir. Ancak özellikle henüz küçük yaşlarda iken başlayan eğitim, insanın hayatını tamamen değiştiren bir etkendir.
Bu noktada eğitimin insanlara kazandırdıkları hakkında pek çok şey söylemek mümkün olsa da, listelemek gerekirse;
- Daha kalıcı bilgi ve deneyimler edinmeyi sağlar,
- Gençlik, zihin ve el becerilerinin gelişmeye açık olduğu bir dönemdir dolayısıyla çocuklar öğrenmek için daha enerjik ve ısrarcı olur,
- Bilgiyi işlemek ve beceri kazanmak için daha fazla zaman verilir,
- Küçük yaşta öğrenilen davranışlar ömür boyu sürer.
Tüm bu etkenler eğitimin hayatımıza kattığı çok önemli değerlerdir ancak eğitim ile ilgili bilinmesi ve uygulanması gereken en önemli etken hayat boyu sürmesi gerektiğidir. Eğitim yoluyla edinilen bilgiler hayata katılmadığı taktirde unutulur ve bir daha kullanılamaz hale gelir.
Özel Eğitim İlkeleri
Özel eğitim ilkeleri pek çok kişi tarafından duyulan ve merak edilen bir konu olsa da, geniş bir kitlenin bu konu ile ilgili herhangi bir fikri yoktur. Özel eğitim, herkesin bilmesi gereken bir eğitim türüdür.
- Özel eğitim hizmetlerini, özel eğitime ihtiyacı olan bireyleri mümkün olduğunca sosyal ve fiziki çevresinden izole etmeden, toplumla iletişim ve karşılıklı uyum sürecini içerecek şekilde tasarlamak ve uygulamalıdır.
- Özel eğitime ihtiyacı olan kişilerin her tür ve düzeyde eğitime devam edebilmeleri için kurum ve kuruluşlarla işbirliği içerisinde olmalıdır.
- Özel eğitime ihtiyacı olanlara yönelik BEP programlarının ve bireysel eğitim programlarının geliştirilmesine yönelik olmalıdır.
- Aktif olmasını sağlamak eğitimin her aşamasına özel pedagojiye sahip ailelerin katılımı gereklidir.
- Özel pedagojinin geliştirilmesi için özel eğitime ihtiyaç duyan kişiler için faaliyet gösteren ilgili üniversite bölümleri ve sivil toplum kuruluşları ile işbirliği temel politikadır.
Özel Eğitim Nedir?
Özel eğitim, özel eğitime ihtiyacı olan kişilerin yetersizlik ve özelliklerine uygun ortamlarda, özel eğitim almış kişiler, geliştirilmiş eğitim programları ve yöntemlerle verilen eğitimdir.
- Özel eğitime ihtiyaç duyan çocuklara en sık verilen eğitimdir,
- Yeteneklilerin yeteneklerine göre en üst düzeye ulaşmasını sağlar,
- Engelliliğin engel haline gelmesini engeller,
- Engellilerin engelli olmalarını destekleyen eğitimdir.
- Bağımsız toplumla bütünleşerek bağımsız ve üretken bireyler olmayı sağlar.
Özel Eğitim Programı Nedir?
Özel eğitim programı, gerçek değerlendirmeye dayalı olarak, bireyin gelişiminde akranlarına kıyasla önemli bir fark bulunursa, bireyin özel gelişim ve öğrenme gereksinimleri için tasarlanmış bir eğitim programıdır.
Otizm, işitme kaybı, görme kaybı, işitme veya görme bozukluğu, ortopedik bozukluklar, konuşma ve dil sorunları, zeka sorunları (bilişsel gelişim), travmatik beyin hasarı, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) veya okuma güçlükleri gibi zorluklar yaşayan çocukların alması gereken eğitim olarak da düşünülebilir.
Özel eğitim öncesinde hastanelerde veya psikiyatri kliniklerinde psikiyatrist ve/veya psikolog çocuğun ayrıntılı gelişim değerlendirmesini yapar. Bu değerlendirme sonrasında çocuğun zihinsel gelişiminde gecikme veya öğrenme güçlüğü gibi özel durumlar tespit edilirse ruh sağlığı uzmanı kararı ile çocuğun özel eğitime ihtiyacı olduğu belirlenir ve durum aile ile paylaşılır. Ardından çocuk için özel eğitim programı başlar. Hayatının herhangi bir alanında zorluk yaşayan çocukların eğitimi her anlamda çok önemlidir.