Kalçadaki ödemin iyileşmesi için bol su tüketmek en önemli tetikleyicidir. Ödem oluşumu görülmüş ise bu durumda su tüketim miktarını arttırmak önem taşır. Daha yeşil ve mevsiminde beslenmek de ödem vücudun hangi bölgesinde olur ise olsun her zaman etkili olan çözümlerden biridir. Kalçadaki ödemin geçmesini isteyen kişiler ödem oluşumunu en aza indirmek için yaşam kalitelerini yükseltmelidir. Yaşam kalitesini yükseltmek ise sanılanın aksine zor bir süreci içermez.
Daha iyi uyumak, dinlenmek, kişinin kendisine zaman ayırması ve sağlıklı beslenmek en önemli çözümlerdir. Yavaş yavaş yapılan değişimler kişide kolayca alışkanlık haline gelebilir. İstikrar sağlandığında ise kalça, karın, basen ve diğer yerlerde oluşan ödem miktarı azalacaktır. Kalçadaki ödemi geçirmek için kişinin kendisine dikkat etmesi ve sağlığını önemsemesi önemlidir.
Ödem Neden Oluşur?
İçindekiler
Kemik iliği ödeminin oluşumuna neden olan sebeplerden en önemlisi kemik iliği hastalığıdır. Bu hastalık sebebi ile birçok kişi sorun yaşamakta ve iyileşme döneminde yan sorunlar ile uğraşabilmektedirler. Dolayısı ile ödem oluşumu eğer sadece kalçada ise kemik iliği tedavisinin bu konu ile de genişletilmesi gerekir. Kemik iliği ödeminin oluşum nedenleri şunlardır:
- Kemik kırılması (çoğunlukla mikro seviyedeki kırıklar)
- Kemik iliği hastalığı
- Kortizon içeren ilaç kullanımı
- Radyoterapi
- Gut
- Dejeneratif
- Anemi
- Romatizma kökenli hastalıklar
Kalçada ödem oluşmasına sebep olabilmektedir.
Ödem Nasıl Giderilir?
Ödem oluşumunun tedavisi için öncelikle sebebin belirlenmesi gerekir. Sorunu ortaya çıkaran unsur belirlendiği takdirde tedavi daha rahat yapılabilecektir. Bu noktada ödem oluşumunun nedeninin öğrenilmesi ilk aşama olarak kabul edilebilir. Kalçadaki ödemi geçirmek için kullanılan yöntemler sebebe göre farklılık gösterir. Çoğunlukla tedavi aşamasında 3 farklı yöntem kullanılmaktadır. Kalçadaki ödemi geçirmek için uygulanan tedavi yöntemleri şu şekildedir:
- Dinlenme
- Kemik iliği tedavisi
- Cerrahi yöntemler
Dinlenme, doktor kontrolünde gerçekleştirilen istirahat yöntemlerini içermektedir. Kemik iliği tedavisi ise kök hücre tedavisi yöntemine sahiptir. Son yöntem olan cerrahi müdahaleler ise kemik naklinin ya da dokunun (kemiğin) alındığı ameliyatları içerir. Hastalığın seyri ve seviyesine göre kullanılan tedavi yöntemi değişebilir.
Kemik İliği Ödeminin Belirtileri Nelerdir?
Kemik iliği ödeminin belirtileri çoğunlukla herkeste aynı şekilde ortaya çıksa da seviyesine göre farklılıklar ile karşılaşmak da mümkündür. Kemik iliği ödeminin belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
- Şişkinlik
- Ağrılar
- Tekrarlayan kramplar ve ağrılar
- Eklem kırılması
Kalçada meydana gelen ödemin temel sebebi kemik iliği ise ortaya çıkan belirtiler bunlardır. Normal bir ödem oluşumu görülüyor ise bu durumda şişkinlik ile karşılaşılma oranı daha fazladır.
Kemik İliği Ödemi Nedir?
Kemik iliği ödemi kemik iliği hastalarında ortaya çıkan bir durumdur. Normal ödemden daha farklı olarak günlük yaşamı önemli derecede etkileyebilmektedir. Olumsuz durumlar yaratan bu ödemin tedavisi kemik iliği nakli ile mümkündür. Tedavi esnasında kullanılan farklı yöntemler olsa da her biri hastalığın iyileştirilmesine yöneliktir. Kişinin hareketini önemli ölçüde sınırlayan kemik iliği ödemi, konforu bozan bir rahatsızlıktır.
Kalçadaki Ödemin Ağrısı Nasıl Geçer?
Kalçadaki ödemin ağrısını geçirmek için kullanılan yöntemler vardır. En önemli yöntemlerden birisi komprestir. Soğuk kompres uygulaması yapmak hem bölgenin soğumasına hem de uyuşmasına sebep olacaktır. Soğuma ile bölgenin rahatlaması ve ağrının hafiflemesi mümkündür. Soğuk kompres gün içerisinde birden fazla yapılmalı ve belirli bir süre bölgeye işlem yapılmaya devam edilmelidir. Kalçadaki ödemi geçirmek için soğuk kompres uygulamasını takip eden masaj hareketleri yapılabilir. Küçük, yumuşak ve dairesel masaj hareketleri ile bölge esnetilebilir ve rahatlatılabilir. Ağrının hafiflemesi noktasında önemli bir yöntemdir.
Ayrıca Bakınız: Akalazya Hastaları Nasıl Beslenmeli?