Bir kanser hastası çeşitli semptomlar yaşayabilir. İyileşmeyen yaralar da dahil olmak üzere vücutlarının bir veya daha fazla bölgesinde ağrı hissedebilirler. Bazı kanser türleri de ateşe neden olabilir. Bu, bir doktora görünmeniz gerektiğinin bir işaretidir. Kanser semptomları hakkında ne kadar çok şey bilirseniz, o kadar erken tedavi alabilirsiniz.
Kanser Belirtileri Nelerdir?
İçindekiler
Kanser belirtileri her bireyde farklılık gösterir ve bazıları diğerlerinden daha yaygındır. Bu belirtilerden herhangi biri devam ederse veya zamanla daha yoğun hale gelirse doktorunuza danışmalısınız. Doktor, bu semptomların diğer olası nedenlerini ekarte etmenize veya kaybolana kadar tedavi etmenize yardımcı olabilir. Mümkün olan en kısa sürede teşhis koymak en iyisidir çünkü ne kadar erken yakalanırsa tedavi şansı o kadar artar.
Kanserin yeri ve kapsamı, bir hastanın yaşayabileceği semptomların türünü belirler. Kanser yakındaki organları, kan damarlarını veya sinirleri istila edebileceğinden, vücudun çeşitli bölgelerinde semptomlar ortaya çıkabilir. Ayrıca lenf sistemini etkileyebilir veya başka semptomlara neden olabilir. Belirtiler her birey için farklı olabilir, bu nedenle bu belirtilerden birini fark ederseniz doktorunuzu ziyaret etmeniz önemlidir.
En yaygın kanser semptomlarından bazıları:
- Aşırı yorgunluk
- Kilo kaybı
- Cilt renginde solma
Gibi belirtiler olabilmektedir. Bu belirtiler diğer rahatsızlıklar gibi görünse de asla göz ardı edilmemelidir. Onları ne kadar görmezden gelirseniz, o kadar kötü olabilirler. Kanser ayrıca bağışıklık sistemini de etkiler ve vücudun enerji kullanımını değiştirir. Ayrıca kan dolaşımına zararlı maddeler salarak kanın pıhtılaşmasına, kalsiyum seviyelerinin yükselmesine ve insanların baş dönmesine neden olur.
Kanser semptomları ilerleyene kadar gelişmeyebilir, ancak bazı tarama testleri mevcuttur. Kanser tarama testleri kanseri erken tespit edebilir ve bu da onu tedavi etmeyi kolaylaştırabilir. Ailenizde kanserli bir birey varsa, doktorunuzdan bir kontrol veya spesifik testler için randevu almalısınız. Unutmayın, bazı semptomlar daha şiddetli hale gelmeden önce haftalarca sürebilir. Kanser çok tehlikeli bir şekilde yayıldığından dolayı bazen belirlenemeyebilir.
Hızlı yayıldığı gibi bazen çok sessiz yayıldığı durumlar da oluşabilmektedir. Böyle durumlarda doktorlar bile kanser teşhisi koymakta zorlanabilir. Günümüzde bu hala çok sıklıkla rastlanan bir durumdur. Bu yüzden içinizde şüphe ya da sıkıntı varsa arada bir kendinizi bir uzmana kontrol ettirmek her zaman için daha iyi olmaktadır. Kanser türlerinin en çok bilinenlerinden ve en yaygın olanlarından biri de, mide kanseridir.
Mide Kanseri Nedir?
Sindirim organlarının en önemlisi sayılabilecek organ midedir. İnsan vücudunda kaburgaların alt kısmında karnın biraz üstünde konumlanmıştır. İçi boş diğer organlara göre orta büyüklükteki bir organımızdır. Aldığımız besinler yemek borusu (özefagus) aracılığı ile mideye taşınır ve burada midenin salgıladığı güçlü asitlerle sıvı hale getirilir. Sıvılaşan bu besinler ince bağırsağa taşınır ve yaşamamız için gerekli olan maddeleri almış oluruz.
Fakat bu sistem bazen midenizde yaşadığımız hastalıklar sebebiyle bozulabilir. Mide kanserine yakalanan bir kişide çoğunlukla midenin yanı sıra yukarıda anlattığımız sindirim sisteminde görev alan organların birinde veya birden fazlasında sorun görülmesi olağandır. Bu nedenle hasta açısından hastalığın yani problemin tespiti karıştırılabilir.
Mide Kanserinin En Sık Görülen Belirtileri Nelerdir?
1) Midede yanma hissiyatı
2) Hazımsızlık
3) Anemi (Kansızlık)
4) Hızlı kilo kaybı
5 ) Yutkunmada zorlanma
6) Şişkinlik (az yemek yenilse bile)
7) Mide bulantısı
Mide Kanserinde Tanı Nasıl Konur?
Mide kanseri belirtilerinin ardından doktoruna danışan bir hastaya ilk olarak bir endoskopi biçimi olan üst gastrointestinal endoskopi uygulanır. Mide içerisinde gerekli görülen yerlerden biyopsi alınır. Basit bir şekilde anlatacak olursak mideye bir kamera yardımı ile girilir ve midenin iç yüzeyinde şüphelenilen bölgelerden bir parça alınır. Endoskopi ve beraberindeki biyopsi ile mide rahatsızlıklarının %95’i tanımlanabilir. Tanı konulduktan sonra hastalığın hangi evrede olduğunu tespit etmek adına bir takım farklı tetkiklere daha ihtiyaç duyulur. MR, bilgisayarlı tomografi ve Ultrason bunlardan bazılarıdır.
Öncelikle mide kanseri tedavisi hastanın durumuna ve kanserin mevcut aşamasına göre belirlenir. Burada hastanın durumundan kast edilmek istenen yaşı, diğer hastalıkları gibi daha çok bireysel değişkenlerdir. Tüm bu tanılama ve tedaviyi tespit etme aşamalarının ardından hasta radyoterapi veya kemoterapi ile tedaviye alınır.