Karın ağrısı, kişilerin hayat kalitelerini etkileyen en temel sağlık problemlerinden biridir. Özellikle günlük yaşamda sorunsuz, keyifli şekilde işlerin devam edebilmek için sağlıklı yaşama standartlarını korumak gerekir. Birden beliren karın ağrısı farklı hastalıkların habercisi olduğu gibi ani durumlarda gelişen komplikasyonlar sonucunda da gelişebilir. Karın ağrıları çocuklarda, bebeklerde ve yetişkinlerde en yaygın görülen rahatsızlıklar arasında yer alır.
Karın ağrıları ile başlayan önemli hastalıklarda bazı durumlarda cerrahi işlemler de yapılabilir. Ancak bunun dışında %50 gibi bir oranda karın ağrısının nedeni bulunamaz. Bunun dışında karın ağrıları yaşayan kişilerde akut gastroenterit nedenlerden dolayıdır. Karın ağrıları sağ ve sol bölümde farklı nedenlerden dolayı ağrı meydana gelir.
Karın Ağrısı Ne Zaman Tehlikeli Olur?
Karın ağrısı çeşitli iltihap, pankreas ya da apandisit gibi nedenlerden dolayı cerrahi işlem gerektirebilir. Bu durumlar gün içinde hiçbir problem yoksa ve ani, sürekli karında ağrı yaşıyorsa birey en kısa sürede acile gitmeli ve uzmana görünmelidir. Karın ağrılarının dışında ateş, sindirim ve bağışıklık konusunda farklı tepkiler varsa aylık olarak rutin uzmana görünmeli ve hastalığın nedenleri saptanmaya çalışılmalıdır. Sürekli ve şiddetli karın ağrılarında kişiler kısa sürede uzmana görünmeli, tedavi olmalıdır.
Karın ağrılarının çeşitli nedenler vardır ve bireylere göre bu ağrı farklılık gösterir. İltihap, organlarla ilgili herhangi bir problem ya da çekilme, organa giden kan akışının kesilmesi nedenlerinden dolayı karında ağrı görülebilir. Aynı zamanda kişilerdeki bağırsak problemleri olması belirti olarak karın ağrılarının ortaya çıkmasına neden olabilir. Safra kesesi, taşı, safra kesesi enfeksiyonu, ülser delinmesi ile mide suyunun boşluğa akması, böbrek taşı gibi nedenlerinden dolayı karında ağrı görülebilir. En tehlikeli karın ağrıları ishal, ateş, mide bulantısı, kusma gibi belirtilerle ortaya çıkar. Bu durumların hepsi mevcutsa kişiler en kısa sürede acile giderek tedavi olmalıdır.
Karın Ağrısı Nasıl Geçer?
Karın ağrısının yanı sıra ateş, halsizlik, kusma, farklı bölgelerde ağrı varsa bireyler hızlı şekilde doktora gitmelidir. Ancak bazı durumlarda kişiler evde müdahale ederek, dinlenerek karında ağrıyı geçirebilir. Bağırsak ve sindirim sistemini rahatlatmak, karın ağrılarını geçirmek için şu yöntemler kullanılır:
- Karın bölgesine nazik hareketlerle masaj yapmak
- Sıcak duş alarak masaja duşta devam etmek
- Asitli, yağlı yiyecek ve içeceklerden uzak durmak
- Bol su içmek, mideyi rahatlatmak
- Dinlenme
- Karın ve kişilerin ayaklarına sıcak temas rahatlamaya yardımcı olur
- Esneme hareketleri ile tüm bedeni ve karnı rahatlatma
Safra kesesi problemleri, kolon ile ilgili sağlık sorunu, mide kanaması, apandisit, böbrek taşı düşürme gibi önemli nedenlerden dolayı da karın ağrıları devamlı olarak hissedilebilir. Neden bulunana kadar kişiler sağlık kontrollerini yaptırmalı ve tedavilerini erken olarak hayat kalitesi yükseltilmelidir.
Karın Ağrısı Tipleri Nelerdir?
Karın ağrısı farklı hastalıkların belirtisi olduğu için tek başına sağlık problemini bulmak için yetersiz veri olabilir. Karın ağrıları sağ ve sol olacak şekilde hissedildiğinde farklı hastalıkların anlamını ifade eder. Sağ üst kısımda safra kesesi, karaciğer ya da ülser hastalıklarının belirtisi sayılabilir. Sol üst kısımda hissedilen karın ağrıları ise dalak, mide şah damarı, pankreas ile ilgili sorun olduğunu gösterir.
Göbek bölümünün üst kısmında ise ülser, bağırsak problemleri, yemek borusu, reflü gibi rahatsızlıkların belirtisi olabilir. Karnın en alt kısmında olan ağrılar ise yumurtalıklarda, kalın bağırsak, apandisit, dış gebelik, idrar problemleri olduğunu gösterir. Sürekli devam eden, artan karın ağrılarında mutlaka doktora görünmelidir. Aynı zamanda bireyler stresli dönemlerde de karın ağrıları problemi yaşayabilir.