Kedi sahibi olanlar kedileri belli bir döneme geldiğinde kısırlaştırma hakkında araştırma yapmaya başlarlar. Kedi kısırlaştırma işlemi kedinin üreme organının alınmasına yönelik tıbbi bir işlemdir. Erkek-dişi cinsi ayırmaksızın yapılabilen bir uygulamadır.
Kedi sahipleri yakın dostlarının en az bir kere yavrulamasını istedikleri ya da kısırlaştırmanın kötü bir durum olduğunu düşündükleri için kısırlaştırmadan uzaklaşabilirler. Kısırlaştırma zor gibi görünse de bu operasyonun herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Aksine birçok yararı olduğu gözlemlenmiştir. Bundan dolayı tüm konularda bilgilenmekte fayda vardır.
Kedi Kısırlaştırma Neden Yapılır ve Faydaları Nelerdir?
İçindekiler
Kediler belli bir aydan sonra üreme açısından erginliğe ulaşırlar. Bu dönemden sonra kedinin hakimiyetinde güçlük, çok sayıda yavrulama ve buna bağlı olarak kedilerin bakımında zorlanmalar yaşanır. Kısırlaştırma bu konularda faydalı olmakla birlikte en önemli yararlarından biri üreme yolu ile bulaşan hastalıkların önüne geçerek kedinize sağlıklı bir beden kazandırır. Ayrıca erginlik dönemlerine geldiklerinden dolayı oluşan sinirli ve saldırgan hallerde bulunan kediler kısırlaştırma sonrası daha sakin bir yapıya bürünür.
Kedi Kısırlaştırma Ne Zaman Yapılır?
Kedi kısırlaştırma yaşı için kesin bir şey olmamakla birlikte en uygun zamanın cinsel olgunluğa ulaştığı ergenlik dönemi olduğu belirlenmiştir. Bu dönemin 6-12 ay olduğu saptanmasına rağmen kediniz 3 aylıkken bile başarılı bir kısırlaştırma işlemi uygulanabilir. Bu yüzden kısırlaştırma için en doğru döneme kedi sahibi ve veteriner karar verir.
Kedi Kısırlaştırma Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Kedi kısırlaştırma ameliyatı öncesinde işlem saatine göre veterinerin belirlediği bir zaman aralığında kedinizin sıvı ve besin almaması gerekmektedir. İşlem saati genellikle kedinin gerginliğini önlemek için sabah saatleri olarak tercih edilir. Ameliyat sırasında kediye anestezi verilerek erkeklerde tüm testislerin, dişilerde ise tüm yumurtalıkların alınması ile operasyon uygulanır.
Ameliyat bitiminde kedinin olası ağrılarını azaltmak için yeterli dozda ilaç uygulaması yapılır. Birçok kedi işlem sonrasında aynı gün eve gönderilir.
Ameliyat Sonrası Yan Etkiler ve Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?
Kedi kısırlaştırma sonrası yan etki olarak hormonsal değişimden dolayı aşırı yeme isteği ve kilo artışı görülebilir. Bu yüzden bu duruma uygun mamalar tercih edilmelidir. Kısırlaştırma işleminden dolayı komplikasyon riski yok denecek kadar az olmakla birlikte herhangi bir olumsuzluk gözlemlendiğinde veterinere danışılmalıdır. Ayrıca kısırlaştırılan kedilerde herhangi bir psikolojik bozukluk oluşmaz ve kedinizin karakterinde değişim gözlemlenmez.
Kısırlaştırma işleminin kendisi kadar ameliyat sonrası yapılacak uygulamalarda çok önemlidir. Ameliyat sonrası dikkat edilmesi gereken hususlar ise şu şekilde sıralanabilir:
- Kediniz ilk zamanlar anesteziyi atamadığı için yorgun ve bitkin görülebilir. Kedinin sakin ve rahat bir ortamda dinlenmesi gerekmektedir.
- Kedinizin işlem yapılan yere zarar vermemesi için koruyucu ekipman kullanmalısınız ve kedinizin ne çok ne az hareket etmesine özen göstermelisiniz. Yarada herhangi bir olumsuzluk ya da dikişte açılma gözlemlerseniz veterinere başvurmalısınız.
- Kedinizin ne zaman mama yiyebileceğine ve su içeceğine veteriner ile karar vermelisiniz.
- İşlem sonrası enfeksiyonlara karşı çevre ve tuvalet gibi yerlerin temizliğine ekstra özen göstermelisiniz.
- Veterinerin öngördüğü periyotlarda muhakkak kedinizi kontrole götürmelisiniz.
Kedinizin işlemi üstünden atması 2 günü bulabilmektedir. Bunun dışında kediler kısırlaştırma sonrası tamamıyla iyi olup maksimum 2 haftalık bir periyotta dikişleri alınıp eski düzenine dönebilir.
Kedi kısırlaştırma cerrahi bir müdahale olduğu için mutlaka uzman veteriner tarafından uygulanmalıdır. Aksi halde kediniz için çeşitli sağlık sorunları oluşabilir. Sağlık sorunlarını engellemek ve doğru