KOAH hastalığı kronik obstrüktif akciğer hastalığı olarak bilinen bir dizi ilerleyici akciğer hastalığı için kullanılan genel bir terimdir. Kronik bronşit ve amfizemin hastalıklarının her ikisi de KOAH ile sonuçlanabilir. KOAH teşhisi konan hastalar bu hastalıklardan birine veya her ikisinin semptomlarına sahip olabilir. KOAH hastalığı yavaş yavaş ilerleyebilir ve giderek nefes almak da zorlaşmaya başlayabilir.
Kronik Bronşit Hastalığı Nedir?
İçindekiler
Kronik bronşit hastalığı, akciğerlere hava taşıyan bronşiyal tüplerin tahriş olduğu durumda oluşur. Bu olduğunda tüpler şişer ve balgam / mukus oluşur. Mukus birikmesiyle tüpün açıklığı daralır ve akciğerlere hava giriş çıkışı zorlaştır.
Bronşiyal tüplerin içindeki küçük, kıl benzeri yapılar, normal olarak mukusu hava yollarının dışına taşır. Ancak kronik bronşit veya sigara gibi dış etkenlerden kaynaklanan tahriş durumları kıllara zarar verir. Hasar görmüş kıllar da mukusun temizlenmesi görevini yerine getiremez.
Amfizem Hastalığı Nedir?
Amfizem hastalığı, akciğerin alt kısmında yer alan bronşiyal tüplerin ucundaki küçük hava keselerinin duvarlarının parçalanması durumunda oluşur. Hava keseleri, oksijenin kana karışmasına ve karbondioksitin dışarı aktarılmasında çok önemli bir rol oynar. Amfizemin neden olduğu hasarda, hava keselerinin duvarları tahrip olur ve nefes almak zorlaşmaya başlar.
KOAH Hastalığı En Çok Kimlerde Görülür?
KOAH hastalığının oluşmasındaki birincil neden sigara içmektir. Ancak her sigara içen KOAH hastalığına sahip olmaz. KOAH hastalığı için yüksek risk grubunda olanlar ise şu şekildedir:
- Kadınlar,
- 65 yaş üstü insanlar,
- Hava kirliliğine maruz kalanlar,
- Kimyasallarla çalışmış, toz ve dumana maruz kalanlar,
- KOAH hastalığına sahip bir genden gelenler,
- Çocukluk döneminde birçok solunum yolu enfeksiyonu geçirenler.
KOAH Hastalığına Neden Olan Faktörler Nelerdir?
KOAH vakalarının çok büyük bir bölümü (%90) tütün içen insanlardan oluşur. KOAH’ın oluşmasındaki diğer sebepler ise şu şekildedir:
- Alfa-1 antitripsin (AAT) eksikliği,
- Genetik bozukluk,
- Pasif içicilik,
- Hava kirliliği,
- Toz ve dumana maruz kalmak,
- Sigara içmek
Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığının (KOAH) Belirtileri Nelerdir?
KOAH belirtileri uzun süre boyunca kendini belli etmeyebilir. Bunun sebebi hastalığın yavaş yavaş yayılma göstermesidir. Ancak nefes almanın zorlaşmasıyla birlikte hastalığın asıl tahribatı ortaya çıkar.
KOAH hastalığının genel belirtileri şu şekildedir:
- Uzun süre devam eden mukuslu içerikli öksürük,
- Derin nefes alırken zorluk yaşamak,
- Hafif egzersizler yaparken nefes darlığı yaşamak (yürümek veya merdivenleri kullanmak gibi),
- Günlük aktiviteleri nefes darlığından dolayı yerine getirememek,
- Hırıltı şeklindedir.
Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığının (KOAH) Tedavisi Nasıldır?
KOAH tedavisi için erken tanı çok önemlidir. KOAH iç organları tahrip edip kalıcı hasarlara yol açan bir hastalık olduğu için erken tanı gerçekleştiğinde hastalığın zararları en aza inmiş olur.
KOAH hastalığının kesin bir tedavi yöntemi yoktur. Hastalık ilk evrelerde kontrol alınabilirken son evrelerde fark edildiğinde geri dönülmez sağlık sorunları ortaya çıkarabilir. Bu nedenle KOAH hastalığının tedavisi hastalığın ilerlemesini önlemek ve hastanın yaşam kalitesini yükseltmek amaçlı gerçekleşir. KOAH teşhisi konan hastalıklar acilen sigarayı bırakmalı, balgam sökücü uygulamalar yapmalı ve bol bol egzersiz yapmalıdır.