«
  1. Anasayfa
  2. Bilim
  3. Kobra Yılanları: Kobralar, Kral Kobralar, Yapıları ve Yaşamları (2023)

Kobra Yılanları: Kobralar, Kral Kobralar, Yapıları ve Yaşamları (2023)

Kobra (4)

Kobra yılanları, Yılan türleri arasında en tehlikeli olarak bilinmektedir ve kobraların farklı türleri bulunmaktadır. Hem görsel olarak ürküten hem de etkilerinin öldürücü derecede olmasından dolayı kişilerin uzak durması önerilir. Kobra yılanı genellikle sıcak yerlerde yaşar ve Güney Asya bölgesinde sıklıkla karşılaşılır. İklim ve bölgeye göre kobra yılanları farklı renk özellik ve yapıya sahip olabilmektedir.

Kobra yılanının özellikleri
Kobra yılanının özellikleri

Kobra yılanı dişi ve erkeklere göre yapı olarak farklı görünümde olabilmektedir. Kobra yılanı erkek olanlar dişiye göre daha yapılı, kalın bir sürüngen hayvandır. Dişi kobra yılanı ise daha ince, açık renkli özelliktedir. Kobra yılanları aynı zamanda en uzun yılan olma özelliğine sahiptir. Hem de ağırlık bakımından diğer sürüngenlere oranla daha fazladır. Kobra yılanlarının ağırlığı en fazla 9 kg olabilmektedir. Bu ağırlık genellikle erkek kobra yılanlarına aittir.

Kobra Yılanlarının Özellikleri ve Yapıları

İçindekiler

Kobra yılanı pullu sürüngenler familyasında yer alan yılan yiyici olarak adlandırılan yılan türüdür. Kral kobralar diğer kobra yılanına göre daha parlak renktedir ve daha kalındır. Uzunluğu ise 6 metreye kadar çıkabilmektedir. Aç kalma durumunda yılan türleri ile beslenme kapasitesi bulunur. Böylece kendi türleri içerisinde de en tehlikeli tür olarak bilinir.

Kobra yılanlarının avları genellikle kurbağa, böcek türleri, balıklar ve memelilerdir. 2 metre boyutlarında canlıları yiyebilme kapasitesi bulunan kobra yılanları farklı renk ve desenlerde dış katmana sahiptir. En ünlü kral kobralar ise Hindistan’da bulunur. Bu yılanlar şah kobra ismini alır. Şah kobra yılanı 2 metre uzunluğundadır. En kutsal sayılan sarı renkte olan şah kobra yılanına saygı duyulur.

Kral Kobra Yılanı Nasıl Avlanır?

Kral kobra yılanları kendi türlerini de tüketildiği için oldukça tehlikelidir. Özellikle memeli canlılar, kurbağaları avlar. Kral kobra yılanlarının ön dişleri vardır ve oldukça güçlüdür. Koku yetileri güçlü olduğu için avlanmasına yardım eder. Aynı zamanda kral kobraların dilleri çatallı bir yapıya sahip olduğu için avlarını direkt olarak yutması sağlar.

Kral kobra yılanları titreşim konusunda hassastır ve uzak mesafedeki canlıları tanıma, algılamaları yüksektir. Kral kobralar avlarına öncelikle zehir aktarır sonrasında zehir canlılara geçtiğinde etkisiz hale gelir. Böylece kobra yılanı avlarını kolaylıkla tüketebilir.

Kral Kobraların Zararları

Kral kobra yılanı yılan yiyici olarak bilinen pullu sürüngen ailesinden gelen yılan türüdür. Özellikleri incelendiğinde yılanlar arasında en gösterişli, parlak görünüme sahip hayvandır. Aynı zamanda erkek kobra yılanları en kalın ve uzun şekildedir. Dişi kobra yılanları daha ince, parlak yapıya sahiptir. Kobra yılanının yapısında iskelet bulunmadığı için sürüngenler ailesine üyedir.

Kral kobra yılanı Afrika ve Asya’da görülür. Özellikle sıcak alanlarda görülen kral kobra yılanları zehirli olduğu için avlarını kolay bir şekilde etkisiz hale getirir. Zehirli en tehlikeli hayvanlar arasında yer aldığı için bazı ülkelerde zehrini etkisiz hale getirmek için panzehir üretilmiştir. Kral kobra yılanının yoğun olarak görüldüğü bölgelerde yani Asya ve Afrika’da panzehir bulunur. Bunun haricinde diğer ülke ve kıtalarda kobra yılanı panzehri bulmak zordur.

Kobra yılanının zehirleri mukoza yani ağızlarının içerisinde oluşur. Bu zehrin oluştuğu bölüm ise genellikle gözlerinin arka kısmında bulunur. Kral kobra avını zehri ile öldürebildiği gibi dilinin üzerinde bulunan çıkıklar ve ön dişleri sayesinde üç saatte ısırarak canlıları etkisiz hale getirebilir.

Kobra Yılanı Deri Değişimi ve Savunma Mekanizması

Kobra yılanları güvenliğe önem veren sürüngenler arasında yer alır ve bünyesinde zehir bulundurduğundan oldukça tehlikeli bir hayvandır. Kral kobralar da diğer yılan türleri gibi belirli aralıklarla deri değiştirir. Kral kobralar deri değiştirirken pürüzlü bölgelere ihtiyaç duyar. Bu yüzeylerde dış yüzeylerini sürterek yeni derilerinin ortaya çıkması sağlanır.

Deri değişimini kolaylaştırmak ve bünyelerinde beliren kaşıntıyı azaltmak için olabildiğince su tüketmeye çalışırlar. Kral kobralar deri değiştirirken kulak, göz çevrelerinden de değişim görülür. Tüm deri pürüzsüz şekilde deri değiştirerek adaptasyon süreci tamamlanır. Deri değişimi tamamlanırken yılanlar geçici bir süre görme kaybı yaşar.

Kobra yılanı kendilerini korumak için tehlikeli durumlarda üst sırt bölgelerini genişletir ve baş, üst kısımlarını dik şekle getirir. Tehlikeyi gidermek için farklı özgün şekle büründükten sonra tıslama sesi çıkarır. Karşısındakini korkutmak için ağzını kapatır ve zehir aktarma numarası yapabilir. Kobra yılanı asıl tehlike gördüğü zaman direkt olarak zehrini karşı tarafa aktarır.

Bir Cevap Yaz

Editor Hakkında

Editor

En güncel, en eğlenceli ve en doğru bilgileri sizlerle paylaşmak için burayım. Tarafsız, genci yaşlısı her kesimin merakla okuyabileceği içeriklerimi kaçırmamak için beni takip edebilirsiniz. Hadi, birlikte Öğrenelim nokta net :)



Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *