Memede uyuyan bebeğe uyku eğitimi yeni anne olan kişiler için oldukça önemlidir. Sürekli olarak aynı şekilde uyku alışkanlığı kazanan bebekleri bu durumdan vazgeçirmek için bazı yöntemler bulunur. Doğumdan sonra anne ve babaların heyecanlı ve sabırsız olduğu birçok konu bulunabilir. Bu dönem içinde birçok konu hakkında araştırma yapılır. En çok araştırılan konulardan biri de memede uyuyan bebekler hakkındadır.
Bebekleri bu alışkanlıklarından kurtarmak kolay bir süreç olmayabilir. Anneler bu konuda sabırlı olmalıdır, pes etmeden devam eden uygulamalar sonunda etkili olabilir. Bir gün içinde gerçekleşecek bir durum olmadığı kabul edilmelidir. Kararlı bir şekilde bu işe başlanması önemlidir. Bu sayede bebeğinize gerekli eğitimi verebilirsiniz.
Emerek Uyuyan Bebeğe Uyku Eğitimi
İçindekiler
Emerek uyuyan bebeğe uyku eğitimi vermek isteyen anneler, öncelikle gündüz uykularında denemeler yapmaya başlayabilir. Gündüz uykularından önce çocuğu emzirmemek gerekir. Gündüz saatlerinde düzenli şekilde beslenen bebek, katı gıda almaya başladıysa öğünlere uymalıdır. Öğünlere uyulması bebeğin karnının aç olup olmadığı konusunda sahip olunan endişeleri ortadan kaldırır.
Bebeğiniz ile gün içinde sıkça temas içinde olmaya çalışın. Sadece emzirme sırasında değil normal zamanlar da temas halinde olunması gerekir. Bebeklerde temas kurma ihtiyacı karşılanmalıdır. Akşam uyku saati yaklaşan bebeğin karnının tok olduğundan emin olunmalıdır. Uykuya yatmadan önce bebeğin emmesine ve rahatlamasına izin verilmelidir.
Bebeklerde Memede Uyuma Alışkanlığı
Bebeklerde memede uyuma alışkanlığı önlemek adına yapılacak uygulamalardan biri de akşam uykusundan önce karnı doyurulan bebeğin memede uyumasına izin vermemektir. Uyku haline geçmeye başladığı fark edilen bebeğin ağzından meme yavaşça çekilmelidir. Meme çekme hareketini yaparken bebek ile konuşmak ve onu sevmek gerekir. Bebeğin zorla memeden koparıldığını düşünmesine engel olunmalıdır.

Uyumadan önce bebek ile oyun oynama, masal ve ninni gibi rutinler gerçekleştiriliyor ise beslenme sonrasında yapılmalıdır. Bebek uyku sırasında uyanıp meme isteyebilir. Bu zamanlarda sakin bir şekilde yumuşak ses tonu ile bebek ile konuşulması ve rahatlatılması gerekir. İlk zamanlarda bebeği kucağa alma, temasta bulma gibi yumuşak dokunuşlar yapılabilir. Annelerin en çok zorlandıkları kısım burasıdır. Zaman içinde kararlı davranılması durumunda olumlu sonuçlar alınabilir.
Bebeği Memede Uyutmak
Bebeği memede uyutmak alışkanlık haline getirilmemelidir. İlerleyen zamanlarda anneye oldukça sıkıntılar oluşturabilir. Anneler için özellikle geceleri sorun haline gelen bu alışkanlık için babalardan yardım alınabilir. Ağlayan bebeği teselli etmek için baba yardımcı olabilir. Odada sadece babanın bulunmasına izin verilmeli ve babanın sakinleştirmesi beklenir. Bu uygulama sayesinde kısa sürede bu alışkanlığın önüne geçilebilir.
Ara öğünlerde biberon ile besleme yapılabilir. Memede uyumayı bıraktırmak için oldukça etkili yöntemlerden biridir. Bir haftalık deneme sürecinden sonra bebeğin huzursuz ve size temas etmek istediğini hissettiğiniz durumlarda daha kontrollü olunabilir. Geceleri uyandığı zaman ilk yapılan şey kesinlikle meme vermek olmamalıdır. Zaman içinde bu eylemden vazgeçilmelidir.
Emerek Uyumayı Bıraktırmak
Bebeğe uyku eğitimi için emerek uyumayı bıraktırmak adım adım gerçekleşebilir. Hızlı şekilde sonuç alınması beklenilmemelidir. Bebeğin 9 ay sonra anne karnından çıkması ile birden anne ile bağlarını kopartmak istememesi normaldir. Bu nedenle aceleci davranmadan sabırlı şekilde uygulamalar yapılmalıdır. Anneler için bu dönemde en büyük destekçi babadır. Gerekli durumlarda bebeğin ihtiyacını karşılamak için yardım alınabilir. Bu sayede bebek babasına da alışkanlık kazanır. Doğumun ilk haftası geçtikten sonra her uyandığında meme ile tekrar uyutmaya çalışmak bırakılmalıdır. Zamanla azaltılan bu eylem bir süre sonra hiç ihtiyaç duyulmayan bir durum olur.