Mobil uygulama geliştirme süreçleri bu uygulamaların nasıl ortaya çıktığı hakkında size fikir verebilir. Günümüzde akıllı telefon veya tablet kullanıcılarının büyük çoğunluğu mobil uygulama kullanıyor. Bu yüzden mobil uygulamaların karşılığı da fazla oluyor. Uygulamaların istenen hedefi yakalaması için ise belirli aşamalardan geçerek ortaya çıkması gerekiyor.
Mobil uygulama geliştirme süreçleri öncelikle ne türden bir uygulama olacağından kodlama ve tasarım gibi aşamalara kadar bir bütün olarak öne çıkıyor. Bu aşamaların başarılı şekilde uygulanması sonucunda geniş kesimlerin kullandığı uygulamaları elde etmek mümkün oluyor.
Uygulamaya Karar Verme Süreci
Mobil uygulama geliştirme aşamaları arasında ilk olarak uygulamanın nasıl olacağı ve neye hizmet edeceğine doğru karar vermek gerekiyor. Mobil uygulamanın kullanıcılara ulaşması için onlara aradıkları deneyimi sunması gerekiyor. Bu nokta özellikle kodlama ve tasarım süreçlerinden de daha önemlidir. Kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılamalı, belirli görevleri yerine getirmeli veya sorunları çözmelidir. Bu noktada yapılacak olan pazar araştırması uygulamanın nasıl olacağına dair fikir de verecektir. Genel olarak ortaya çıkması istenen uygulamanın en azından bir benzeri halihazırda kullanılıyor olacaktır. Bu uygulamalar detaylı şekilde incelenmeli ve kullanıcıların neden tercih ettiği görülmelidir.
Eğer detaylı ve doğru bir ön araştırma yapılmazsa ortaya çıkacak olan mobil uygulamanın sağlayacağı etki de düşük olacaktır. Bu yüzden hedef kullanıcı kitlesi göz önünde tutularak uygulama kullanıcıların istediği çözümü onlara sağlayabilecek mi sorusu doğru olarak sorulmalıdır. Hedef kitlenin belirlenmesi sonrasında yapılacak olan araştırmalar mobil uygulamanın içeriğinin nasıl olması gerektiği ve kullanıcıların da neleri çok sevdiğini açığa çıkaracaktır.
Bu noktada her şeyin bir anda olmasını da beklememek gerekir. Çünkü günümüzde pek çok insanın kullandığı uygulamalar bile ilk çıktıkları andan şimdiye kadar pek çok değişim geçirmiştir. Bu güncellemeler hem kullanıcı sorunları hem de beklentilerini içine alacak şekilde geliştirilir. Böylece ilk başta tamamen kusursuz bir uygulamanın ortaya çıkarılması beklenmemelidir. Bunun yerine beklentileri doğru şekilde karşılayan ve hedef kitleye ulaşabilecek bir uygulama stratejisi oluşturulur.
Kodlama ve Tasarım Süreci
Mobil uygulama geliştirme süreci içinde UX olarak adlandırılan kullanıcı deneyimi önemli bir yere sahiptir. Esasında bu aşama kullanıcının uygulamayı kullanırken neler hissedeceği ve neler düşüneceği ile ilgilidir. Kullanıcı haritası deneyimleri ölçmek amacıyla geliştirilir. Uygulamanın genel yapısı farklı çizim programları ile gösterilir ve ekran geçişleri, sekmeler, yapılacak işlemler gibi işlevsel ve tasarım detayları bu noktada belirgin hale gelir. Kullanıcı deneyimi aynı zamanda kullanıcı tasarımını da içerir. Her dönemin estetik algı ve beklentileri farklı olabilir. Bu yüzden uygulama geliştirilirken zamanın ruhunu yakalaması için dönemin estetik beklentileri de göz önünde tutulacak şekilde öne çıkarılır.
Bu süreç tamamlandıktan sonra kodlama ve tasarım aşamasına geçilir. Mobil uygulama kodları farklı programlar aracılığıyla, bu programları kullanmasını bilen yazılımcılar tarafından geliştirilmektedir. Uygulamanın nasıl işleyeceği ve hangi beklentilere karşılık vereceği gibi noktalar kodlama aşamasında ortaya çıkar. Kodlamalar zorlaştıkça esasında uygulamanın kullanıcılara sunacağı özellikler de artmış olur. Kodlama yazarken özenli ve dikkatli şekilde işlemler tamamlanır. Bu aşamada yapılacak olan hatalar projenin tekrar başlamasına yol açabilir. Bu yüzden mutlaka profesyonel destek alınmalıdır.
Kodlar aynı zamanda tasarımsal detaylar için de kullanılır. Tasarımlar hazır kalıplar olabileceği gibi uygulamaya özel olarak sıfırdan da yaratılabilir. Fark yaratacak uygulamalar her zaman kendi tasarımlarını kullanır. Bu yüzden tasarım sürecinde yeni oluşturulmuş tasarımların kullanılması önemlidir. En ufak detaya kadar özenle işlenecek olan tasarımsal detaylar ile birlikte uygulama kullanıcıların estetik beklentilerine yanıt verecektir. Oluşturulan tasarımlar yine kodlar aracılığıyla uygulama ile entegre haline getirilir.
Bu süreç sonucunda uygulamanın büyük çoğunluğunun ortaya çıkması mümkün olacaktır.