«
  1. Anasayfa
  2. Eğitim
  3. Okul Öncesi Duyu Organları Eğitimi

Okul Öncesi Duyu Organları Eğitimi

okul öncesi duyu organları eğitimi

Okul öncesi duyu organları hakkında çocukların bilgi sahibi olması ve hangi duyu organının hangi görevi yerine getirdiği hakkında fikir sahibi olması gelişimleri açısından oldukça önemlidir.

Öğrenme, duyu organları ile gerçekleşmektedir. Çocuklar çevrelerini, nesne ya da olayları anlamak için duyu organlarından yararlanmaktadır.

Okul öncesi çocuklarla pek çok farklı etkinlik gerçekleştirilerek, pek çok farklı şeyin öğretilmesi ve onların gelişimine katkı sağlanması sağlanmaktadır. Gerçekleştirilen bu etkinlikler ile çocuklar daha özgüvenli, çok daha bilgili ve donanımlı bireyler haline gelmektedir. Bu çerçevede çocukların çevreyi, olayları ve nesneleri nasıl algıladıkları ve öğrenim işlemini nasıl gerçekleştirdiklerini anlatan duyu etkinlikleri önemli bir noktadır.

okul öncesi duyu organları eğitimi kulak örneği
okul öncesi duyu organları eğitimi kulak örneği

Duyu Organları

İçindekiler

Kaç duyu organına sahip olduğumuz ve hangi duyu organının ne işe yaradığı çocuklara anlatılmalıdır. Duyu organları ve görevleri şu şekildedir;

  • Görme organı GÖZ; Görme işini gerçekleştiren organdır. Çevreyi görmemizi, varlıkların ve nesnelerin şeklini, büyüklüğünü ve rengini gibi tüm ayrıntıları algılamamızı sağlar.
  • İşitme organı KULAK; çevremizde yer lan her bir canlının, durumun ve olayın çıkarmış olduğu sesi kulaklarımız ile algılarız.
  • Koku alma organı BURUN; etrafımızda oluşan birbirinden farklı kokuları burnumuz ile algılarız. Koku sayesinde pek çok şeyi ayırt edebiliriz.
  • Tat alma Organı DİL; pek çok şeyin tadına dil sayesinde bakılır. Bir şeyin tadının (acı, ekşi, tatlı) dil organı ile anlarız ve ayırt edebiliriz.
  • Dokuma organı DERİ; nesnelerin yumuşak, sert, soğuk, sıcak, pürüzlü ya da pürüzsüz olduğu gibi tüm özelliklerini derimiz sayesinde dokunarak algılarız. Deri aynı zamanda insan vücudunu dış etmenlerden koruma görevini de yerine getirmektedir.

Okul Öncesi Duyu Organları Nasıl Öğrenilir?

Belirtilen 5 duyu organımız okul öncesi çeşitli etkinlikler ile öğretilebilmektedir. Bu sayede öğrenirken eğlenme işlemi de gerçekleştirilmekte ve öğrenim çok daha kalıcı olmaktadır.

Duyu organları okul öncesi tanımak için gerçekleştirilecek etkinliklerden bazıları şu şekildedir;

  • İki resim arasındaki farkların bulunması ya da bir resim içerisinde yer alan farklı bir nesnenin bulunması gibi oyunlar görme organı ile gerçekleştirilirken çocuğun dikkat gelişimi de sağlanmış olur.
  • Çocuğa farklı nesnelerin ya da olayların sesleri dinletilerek bunların neler olduğunu bilmesi istenir.
  • Farklı şeylerin kokuları çocuğa koklatılarak bunların neler olduğunu ayırt etmesi istenir.
  • Birbirinden farklı şeyler tattırılarak çocukların bunların ne olduğunu tahmin etmesi istenebilir.
  • Birbirinden farklı şeylere dokunarak bunların ayırt edilmesi çocuklardan istenir.

Tüm bu etkinlikler çocukların gözleri bağlı bir şekilde yapılmalıdır. (gözlerin kapanmasını istemeyen çocuklara dikkat edilmelidir)

Duyusal Oyun

Duyu organları okul öncesi tüm duyu organlarını uyarak etkinlikler ile eğlenceli bir şekilde öğretilmektedir. Gerçekleştirilen etkinlikler çocukların keşfetme duygularını harekete geçirmekte ve bu sayede gelişimine katkı sağlamaktadır.

Çocuklar genellikle duyu organları aracılığı ile deneyimlerde bulunarak öğrenmektedir. Bu neden ile gerçekleştirilen duyu organları okul öncesi etkinlikleri zihin gelişimini de önemli ölçüde etkilemektedir.

Duyusal oyunlar planlanmış oyunlar değildir. Oyun bir sonuca ulaşmak amacı ile değil keşfetmeye yönelik olarak gerçekleştirilmektedir.

okul öncesi duyu organları eğitimi
okul öncesi duyu organları eğitimi

Duyusal Oyun Faydaları Nelerdir?

Duyu organlarımız okul öncesi çeşitli oyun ve etkinlikler ile çocuklara öğretilmektedir. Gerçekleştirilen bu oyun ve etkinlikler çocukların beyin gelişimini desteklemekte ve çocukların dünyayı kendi duyu organları sayesinde keşfetmesi sağlanmaktadır.

Kendi başına keşfetme olgusuna sahip olan çocukların benlik duygusu gelişmekte ve kendine olan öz güveni desteklenmektedir.

Duyusal oyunlar çocukların kendini ifade etmesi, hayal dünyasının gelişmesi ve olası hataların üstesinden nasıl gelinebileceğini de çocuklara kazandırmaktadır.

Okul öncesi duyu organları etkinlikleri ile çocuklar hem eğlenmekte hem de çok daha iyi bir şekilde çevresini algılayabilmektedir.

Bir Cevap Yaz

Editor Hakkında

Editor

En güncel, en eğlenceli ve en doğru bilgileri sizlerle paylaşmak için burayım. Tarafsız, genci yaşlısı her kesimin merakla okuyabileceği içeriklerimi kaçırmamak için beni takip edebilirsiniz. Hadi, birlikte Öğrenelim nokta net :)



Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *