Okul öncesi fen etkinlikleri planı belirli bir yaş grubu çocuklara yönelik olarak hazırlanmaktadır. Hazırlanan bu plan çerçevesinde çocuğun çevresel faktörleri çok daha iyi anlaması sağlanmakla beraber çocuğun bilişsel süreçleri öğrenme ve bilime olan ilgileri artırılır. Ayrıca duyuların kullanımı ile gözlem yapma ve tahmin etme süreçleri hızlandırılır.
Çocuk nesne durum olaya dikkatini verir. Elde edilen sonuçların arkadaşları ile paylaşması sağlanır. Böylece çocukların sosyal olarak gelişimlerine de katkıda bulunulur. Okul öncesi fen etkinliği planı ile çocukların neden sonuç ilişkisi kurması ve merak duygusunun yönlendirilmesi sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmektedir.
Çocuk ve Öğrenme İsteği
İçindekiler
Çocuk doğduğu an itibari ile varlıkları gözlemler ve sürekli bir gelişim içerisindedir. Sürekli bir şekilde çevresini araştırır ve pek çok şeyi algılayarak anlamlandırmaya çalışır. Çocuğun öğrenme süreci içerisinde son derece doğal olan bu durumun uygun bir şekilde desteklenmesi ile çocuğun gelişimine katkıda bulunulur.
Çocuk dikkatini çeken nesne, durum, olaya yönelik sorular sorar. Burada dikkat edilmesi gereken nesne durum ile ilgili sorulan sorulara doğru bir şekilde ve çocuğun anlayabileceği bir biçimde cevap verilmesidir.
Çocuklar, özellikle iki ile altı yaş arasında etrafında yer alan nesne varlığın hakkında çok fazla sorular sormaktadır. Bu yaş grubu araştırma, keşfetme ve öğrenme noktasında son derece büyük arzu duyarlar. Bu neden ile bu yaşlarda bilime yönlendirilmesi son derece isabetli olacaktır ki fen bilimleri bu noktada oldukça ilgi çekicidir. Bu sayede dikkat edilmesi gereken nesne ve benzeri materyallere karşı çocuğun dikkat yeteneği geliştirilmiş olur.
Fen Bilimleri ve Günlük Yaşam İlişkisi
Fen, farkında olmadan günlük hayat içerisinde kullanılan bilimler arasında yer almaktadır. Herhangi bir durum olayla ilgili tahminde bulunma ya da olay ile ilgili tahmini ile gerçek durumu karşılaştırır iken dahi fen bilimlerinden faydalanılmaktadır.
Gün içerisinde yapılan fen bilimi uygulamalarından bir tanesi de su dolu bir kabı huni yardımı ile farklı bir kaba aktarma işlemidir. Günlük yaşam içerisinden çok daha fazla örneklendirme yapılabilir.
Fen Bilimleri ve Çocuk İlişkisi
Çevre ile etkileme geçildiği an itibari ile fen bilimleri ile de etkileşim başlamaktadır. Çocuklar nesne durum olay ile ilgili pekiştirme yapabilmek için duyularını kullanmaktadır. Duyuları ile etkileşime geçen çocuklar olay ile ilgili tahminde bulunur.
Fen etkinlikleri okul öncesi planı ile çocuğun temel yaşam becerileri ile donatılması amaçlanmaktadır.
Okul Öncesi Fen Erkinliklerinin Amacı Nelerdir?
Okul öncesi fen deneyi etkinlik planı amaçları şu şekildedir;
- Çocuğun çevre ile iletişim kurmasını sağlamak.
- Etkinlikler ile zihinsel uyarımın gerçekleştirilmesini sağlamak,
- Bilimsel ve bağımsız düşünme yeteneğini geliştirmek.
- Çevresel etmenlere karşı daha duyarlı olunmasını sağlamak
- Bilimsel tutumların edinilmesine katkı sağlamak
- Gözlem ve deney yeteneğinin gelişimini sağlamak
- Sözel iletişim becerisini artırmak.
- Problemler karşısında farklı alternatifler üretme becerisini geliştirmek.
- Dinleme becerisini geliştirmek.
- Planlı ve programlı olmasını öğretmek
- Becerilerin kalıcı olmasını sağlamak
Her bir etkinlik farklı bir amaç içerisinde çocuklarla birlikte gerçekleştirilmektedir. Bu sayede çocukların gelişimine katkı sunulmaktadır.
Okul Öncesi Fen Etkinlikleri
Gerçekleştirilen etkinliklerde öğretmen çocuklara etkinliğe katılma fırsatı sunmaktadır. Gerçekleştirilen bu uygulama ile çocukların sözcük dağarcıkları da gelişmektedir. Öğretmen çocuklara etkinlik ile ilgili sorular sorar. Çocukları dinlediklerinde yeni sözcükleri fark eder ve sözcüklerin anlamlarını sorar.
Okul öncesi fen etkinliklerinde bazen aile katılımı sağlanır. Onlardan farklı malzemeler kullanarak bir maske yapmaları ya da saat yapmaları istenerek okula göndermeleri sağlanabilir. Okulda aile gereken nesne durum olaya ait bilgilendirmelerde bulunur.
Gerçekleştirilen etkinlikler ile çocuklar pek çok kazanım elde ederler. Gerçekleştirilen etkinliklerde bir nesne, durum ya da olaydan faydalanıla bilinir. Çocuklara ellerini kullanarak ilgili materyale dokunması istenebilir. Böylece çocuk nesne durum olaya odaklanır.
Okul öncesi fen etkinlikleri planı ile öğretilmek istenen olgu çocuğa sistemli bir şekilde aktarılmış olur.