«
  1. Anasayfa
  2. Eğitim
  3. Özel Eğitim Öğretmenliği Ne İş Yapar?

Özel Eğitim Öğretmenliği Ne İş Yapar?

Özel Eğitim Öğretmenliği

Özel eğitim öğretmenliği ne iş yapar sorusu bu bölümü okumak isteyenler tarafından merak ediliyor. Özel eğitim alması gereken öğrencilere eğitim veren bu öğretmenler, zihinsel ya da fiziksel engelli olan bireylerin eğitim almasını sağlamaktadır. Bu yüzden de yaptıkları iş oldukça önemlidir. Aldıkları eğitim sonucunda günlük ve iş yaşamında yer alabilen engelli kişiler için öğretmenlerinin yaklaşımı ve uzmanlığı büyük önem taşır.

Özel Eğitim Öğretmenliği Okuyan Ne İş Yapar?

İçindekiler

Özel eğitim öğretmenliği okuyan devlet veya özel eğitim kurumlarında özel eğitim öğretmeni olarak çalışır. Duygusal ve fiziksel olarak destek ihtiyacı duyan kişilere yönelik öğrenme eksikliklerinin giderilmesini sağlar. Devlet okullarında görev almak için her yıl belirlenen kontenjan sayısında alım yapılmaktadır. Bunun yanında özel sektörde de çok fazla özel eğitim kurumu bulunduğundan bu öğretmenler özel eğitim kurumlarında da görev alabilirler.

Alışılmış ve modern eğitim tekniklerini harmanlayarak öğrencilere uygulaması özel eğitim öğretmenlerinin temel davranışı olduğundan çok önemlidir. Bu yüzden eğitim hayatı boyunca kendisini geliştirmeleri ve öğretmen olduktan sonra da gelişmeye devam etmelidir. Çünkü duygusal ve fiziksel olarak destek ihtiyacında olanların talepleri ve karşılıkları farklı olacağından değişik çözüm yollarından yararlanmalıdır.

Özel Eğitim Öğretmenliği Nedir?

Özel eğitim öğretmenliği nedir sorusuna kısa şekilde yanıt vermek gerekirse; özel eğitim gereksinimi duyan bireylere yönelik öğretmenlik yapan kişidir. Duygusal ve fiziksel olarak desteğe ihtiyacı olan öğrencilerin eğitim isteklerinin karşılanması için görev yapan bu öğretmenler öğrenme eksikliklerinin giderilmesi için çaba gösterirler. Her öğrencisinin yeteneklerinin ortaya çıkması için çaba gösterir ve anne babalarıyla da sürekli olarak iletişim kurar.

Özel eğitim alanında geleneksel ve modern olarak farklı yaklaşımlar söz konusudur. Öğretmenin de dolayısıyla bu eğitimler hakkında bilgi sahibi olması ve yeterlilik taşıması gerekir. Üniversite eğitiminde bu noktalar üzerinde durulmaktadır. Derslerde eğitim psikolojisi, zihin yetersizliği, eğitim sosyolojisi, eğitim felsefesi, öğrenim güçlüğü, çocuk gelişimi, bilimsel araştırma yöntemleri, davranış analizi gibi konular işlenmektedir. 4 yıllık bir lisans bölümü olan özel eğitim öğretmenliği, bu sayede mezun olacak öğretmenlerin yeterli donanımda mezun olmalarını hedefler.

Özel Eğitim Öğretmeni Kimdir?

Özel eğitim öğretmeni kimdir sorusuna görev ve sorumluluklarını açıklayarak yanıt vermek mümkündür:

  • Sınıf içinde olan öğrencilerin karakter oluşumlarını desteklemek,
  • Öğrencilerin becerilerini ve kişisel özelliklerini göz önünde tutarak bilgiler öğretmen,
  • Davranışların gözlemlenerek yeteneklerine uygun etkinlikler hazırlamak,
  • Görsel ve işitsel materyaller hazırlamak,
  • Geleneksel öğretim yöntemleri ve modern yöntemleri uygulamak,
  • Görme engeli olan öğrenciler için Braille alfabesini öğretmek,
  • İşitme engelli olan öğrenciler için işaret dili ve dudak okuma tekniklerinin öğretilmesini sağlamak,
  • Sınıf öğretmeni ve koordinasyonu ile koordineli bir şekilde çalışmak,
  • Öğrencilerin velileri ile iletişim kurarak gelişim hakkında bilgi vermek,
  • Öğrencilerin gelişimlerinin gözlemlenmesi ve kayıt altına alınması,
  • Hizmet içi eğitimlere katılarak son gelişmelerden haberdar olmak,
  • Öğrencilerin gelişimlerini desteklerken onların ihtiyaç duyduğu konularda yardımcı olmak,
  • Mesleki anlamda seminer, panel ve konferanslara katılarak mesleki anlamda sürekli olarak kendini geliştirmek özel eğitim öğretmeni kimdir sorusuna da yanıt olmaktadır.

Özel Eğitim Öğretmenliği Nerelerde Çalışır?

Özel eğitim öğretmeni çalışma alanları olarak devlet kurumları ve özel eğitim kurumları olarak belirlenebilir. Bu yerlerde çalışma olanağı bulan özel eğitim öğretmenleri doğrudan sınıf veya birebir olacak şekilde eğitim verirler. Sadece eğitim kurumlarında değil özel eğitime yönelik sağlık hizmetleri veren sağlık kurumlarında da çalışabilirler. Ayrıca çocuk yurtları ve rehabilitasyon merkezleri de yine çalışma alanlarını oluşturur.

Bir Cevap Yaz

Editor Hakkında

Editor

En güncel, en eğlenceli ve en doğru bilgileri sizlerle paylaşmak için burayım. Tarafsız, genci yaşlısı her kesimin merakla okuyabileceği içeriklerimi kaçırmamak için beni takip edebilirsiniz. Hadi, birlikte Öğrenelim nokta net :)



Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *