«
  1. Anasayfa
  2. Resmi İşlemler
  3. Polis Olmak İçin Hangi Liseye Gitmek Gerekir?

Polis Olmak İçin Hangi Liseye Gitmek Gerekir?

ruyada-cok-sayida-polis-gormek-001

Polis olmak için hangi liseye gidilir noktasında polis akademisinde okumak ve polis olmak istiyorsanız, liselerden birinden mezun olmalısınız. Hangi liseden mezun olduğun önemli değil. Önemli olan lise veya dengi bir okuldan mezun olmanızdır. Polis Akademisi, lise diplomasına sahip olan veya lise son sınıfta olan adaylara açıktır.

Polis Olmak İçin Hangi Liseye Gidilir?

İçindekiler

Polislik son derece kutsal bir meslektir. Polisler ülke bütünlüğünden sorumludurlar ve aynı zamanda halkın güvenliğini sağlarlar. Bu nedenle de pek çok kişi polis olmak ister. Polislik, çalışma koşulları açısından zor bir meslek olmaktadır ancak yaşları ve puanları uyuştuğu takdirde pek çok üniversite mezununun da tercih etmekte olduğu bir meslektir. Ülkenin her yerinde polislere büyük bir sempati duyulur. Polis memuru olmak istiyorsanız, üniversiteden mezun olduktan sonra polis meslek lisesi sınavına veya POMEM sınavına girerek ve en az altı aylık bir eğitimden geçerek polis olabilirsiniz.

Polis Olmak İçin Hangi Liseyi Okumak Gerekir?

Polis olmak için hangi liseyi okumak gerekir noktasında üniversite giriş sınavının TYT puanına göre lise fark etmeksizin başvuru gerçekleştirebilirsiniz. Polis akademisi her yıl temel notları ve kayıt kapasitesini açıklar. Kaç yılda polis olunur sorusunun cevabı, başvurduğunuz akademi eğitimine bağlıdır. PMYO eğitimi iki yıl sürmektedir. POMEM’den eğitim almanız durumunda minimum 6 ay eğitim verilecektir. PAEM, 11 aya kadar eğitim sunar.

Polis Olmak İçin Hangi Okulları Okumalıyız?

Polis olmak için hangi okulları okumalıyız noktasında polis eğitimi farklı kategorilerde gelir. Bu kategoriler lise, ön lisans, lisans ve yüksek lisans mezunları için farklılık göstermektedir. Polis eğitimi bu nedenle 6 aydan 2 yıla kadar değişen sürelerde gerçekleştirilir.

  • Polis Mesleki Eğitim Merkezi (POMEM) Müdürlüğü’nde 6 aylık eğitim,
  • Polis Koleji’nde (PMYO) iki yıl eğitim,
  • Polis Amirleri Eğitim Merkezi’nde (PAEM) 11 aylık eğitim.

Eğitim seviyenize bağlı olarak, bu kurumlardan herhangi birine kayıt olabilirsiniz. Eğitimi tamamladıktan sonra polis memuru unvanını alabilirsiniz. Elbette ilgili polis koşulları eğitim kurumunun standartlarına bağlıdır. Bu kriterleri sağlayan hem erkek hem de kadın adaylar, test sonucunda asil ve yedek adaylar olarak ayrılacaktır. Her ne sebeple olursa olsun sürece asıl olarak devam etmeyenlerin yerine yedekler alınacaktır.

Polis memuru olmak isteyen adayların özel gereksinimleri vardır. Her okul için bu gereksinimler farklılık göstermektedir:

  • PMYO Yaş Koşulları: Sınavın yapıldığı yılın 1 Ekim tarihinde en az 18 yaşında olmak ve sınavın yapıldığı yılın 31 Aralık tarihinde 26 yaşından küçük olmamak.
  • POMEM Yaş Koşulu: Sınavın yapılacağı yılın 31 Aralık tarihinde hem erkek hem de kadınlar 30 yaşından gün almamış olmalıdır.
  • PAEM Yaş Koşulları: Her iki cinsiyetten adaylar, sınavın yapıldığı yılın 31 Aralık tarihinde 30 yaşından küçük olmalıdır.

Bu okullara başvuruda bulunmayı düşünen adayların mutlaka bu noktaları göz önünde bulundurduktan sonra başvurularını gerçekleştirmesi gerekir.

Polis Olmak İçin Hangi Liseye Gidilmeli?

Polis olmak için hangi liseye gidilmeli sorusuna verilecek en basit cevap tüm liseler olacaktır. Lise, teknik lise veya eşdeğer eğitime sahip kişiler, ülkede ihtiyaç duyulursa polis akademisine dâhil edilebilir. Polis ihtiyacı nedeniyle geçen yıl üniversite mezunlarına da başvuru hakkı verilmiştir. Devlet, polis meslek okulu öğrencilerinin çeşitli ihtiyaçlarına her daim cevap vermektedir. Polis memurları da askerlikten muaftır. Bu süre zarfında evlilik yasaktır ve evliler okula gidemez. Mezun olduktan sonra zorunlu hizmetini tamamlamayan kişilerden ise 4 kat tutarında geri ödeme beklenir.

Bir Cevap Yaz

Editor Hakkında

Editor

En güncel, en eğlenceli ve en doğru bilgileri sizlerle paylaşmak için burayım. Tarafsız, genci yaşlısı her kesimin merakla okuyabileceği içeriklerimi kaçırmamak için beni takip edebilirsiniz. Hadi, birlikte Öğrenelim nokta net :)



Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *