Bireyler polis olmak istiyorsa belirli bir eğitim sürecinden geçmesi gerekir. Aynı zamanda farklı üniversite ve bölümlerden mezun olan kişiler de POMEM’e başvurarak polis adayı olabilir. Eğitimi başarı ile tamamlayan kişiler polis olmaya hak kazanır.
Polislik okulu için farklı kurumlar açılmıştır. Bunlar: POMEM, PAEM, PMYO olarak bilinir. Hepsinin eğitimi ve süreci farklı olarak ilerler. Bu okullarda eğitim süre ve içerikleri özgündür. Polislik merkezleri açılımları şunlardır:
- Polis Meslek Yüksekokulları: Polis yetiştirmek için eğitimler verilir, iki yıl eğitim süresi vardır. Kısaltması PMYO olarak bilinir.
- Polis Meslek Eğitim Merkezleri: Kısa sürede hızlı ve etkili eğitim veren bir okuldur. Süresi altı aydır ve polis yetiştirir. Kısaltması POMEM olarak bilinir.
- Polis Amirleri Eğitim Merkezi: Komiser yetiştirilen okuldur. Eğitim süresi ise 11 aydır. Kısaltması ise PAEM’dir.
Polis olmak isteyen adaylar genellikle Polis Akademisi üzerinden istediklerinden birine ya da hepsine başvuru yapabilir. Böylece kabul aldıkları yerden eğitim alarak polislik mesleğine başlayabilirler. Her polis akademisi için başvuru şartı farklı olduğu için içerikleri araştırıldıktan sonra başvuru yapılmalıdır.
Polis Olmak İçin Şartlar Nelerdir?
Ülkemizde polislik mesleğini icra etmek üzere polis olmak ve toplumun güvenliğini sağlamak isteniyorsa polis akademisinden belirlenen süre boyunca eğitim alınmalıdır. Bu eğitimi alabilmek ve polis olabilmek için belirli şartlar vardır. Bu şartlara uygun olan hem erkek hem de kadınlar polis olarak mesleklerini icra etmeye başlayabilir. Sınav sonuçlarına göre kişiler asil ve yedek olarak ikiye ayrılır.
Farklı nedenlerden dolayı eğitime devam edemeyen kişilerin yerine yedek seçilen öğrenciler ile yola devam edilir. Polis adayları üç şekilde sınava tabii tutulur. Bunlar: yazılısı, sözlü ve fiziksel sınavlardır. Polis olmak için gerekli şartlar şunlardır:
- TC vatandaşı olmak
- En az lise mezunu olmak; üniversite mezunları da polis olabilir.
- Yurtdışında lise ya da üniversiteden mezun oldu ise denklik belgesi alınmalı
- Sağlık Şartları Yönetmeliği’ne uyacak şartlarda olma
- POMEM için KPSS baraj puanını geçme
- 30 yaşını geçmemek ve reşit olmak
- Kadınlar 162 cm boy erkekler ise 167 cm boy sınırı
- Herhangi bir siyasi parti üyeliliği ve etkinliği olmama
- Kamu mallarını kullanmada herhangi bir yasal sınır olmama
- Polis ya da askeri okullardan çıkarılmamış olma
- Madde kullanımı ile ilgili tedavi görmemek ve geçmişe sahip olmama
- Silah taşıma konusunda herhangi bir sorunu olmayanlar
- Ceza almama
- Kamu haklarını kullanma engeli olmama
- Güvenlik soruşturması ya da şüphesi olmaması gerekir.
POMEM Başvurusu Nasıl Yapılır?
POMEM’e başvuru yapanlar önlisans ya da lisans programlarından mezun olan kişilerdir. Kısaca üniversiteden 2 yıllık ya da 4 yıllık bölümlerden mezun olanlar ve polis olmak isteyen kişiler POMEM’e başvuru yapabilir. Lise ya da dengi okullardan mezun olan adaylar POMEM başvurusu yapamaz.
POMEM başvurusunu kazanan polis adayları yatılı olarak eğitim görür ve eğitimini başarı ile tamamlayan kişiler mezun olur. Eğitim süresi en az 4 aydır ancak bazı kişilerin eğitimlerinin daha uzun olmasına karar verilebilir ve bu süre uzayabilir. POMEM’e başvuru yapabilmek için KPSS şartı aranır ve KPSS baraj puanını geçtikten sonra başvuru yapılabilir.
Polis olma şartları ve Sağlık Şartları Yönetmeliği’ne uyacak kriterler olan kadın ya da erkek adaylar POMEM’e başvuru yapabilir. Aynı zamanda genel ahlak düzenini bozacak olan etkinlik, faaliyetlere katılmama, sicilin temiz olmasına öncelik verilir. Uyarıcı madde kullanımı, satışı ya da tedavi görülmemesi de önem taşır. Polis eğitim kurumları ya da askeri eğitimden çıkarılmamış olma şartları bulunur.