Serotonin hormonunu yükseltmek için yapılanların başında stres seviyesini düşürmek ve mevsiminde beslenmek yer alıyor. Kişinin kendisini daha iyi hissetmek adına ve sağlıklı unsurlarla vücudunu beslemesi, aynı zamanda ruh sağlığına da dikkat etmesi serotonin hormonunun yükselmesini sağlar. Serotonin hormonunun yükselmesini isteyen kişilerin kendilerine iyi davranmaları da uzmanlar tarafından önerilmektedir.
Serotonin hormonunu yükseltmek için önerilen birçok başlık olsa da psikolojik olarak da kişinin kendine dikkat etmesi önemlidir. Kişinin kendisine değer vermesi ve kendisine saygı duyması daha huzurlu hissetmesine sebep olur. Hayır demek ve her şeyi kabul etmemek başka insanları mutlu etmeye çalışmamak gibi unsurlarda kişinin psikolojisi ve hormonları üzerinde etkili olan konulardır.
Serotonin Hormonunu Yükselten Öneriler
İçindekiler
Serotonin yükselten unsurlar oldukça değerli başlıklar içerir. Gün içerisinde çoğu zaman stresle, sorumluluklara ve diğer etkenlere daha fazla önem verilebiliyor. Dolayısıyla kişi kendisine daha az değer veriyor ya da kendisini görmezden daha çabuk geliyor. Bu sebep ile de serotonin hormonunun seviyesi düşmeye başlıyor. Serotonin hormonunu yükselten öneriler şunlardır:
- Masaj
- Güneş ışığı
- Doğru ve sağlıklı beslenmek
- Taze beslenmek
- Spor yapmak
- Vitamin takviyesi almak
- Vitaminleri doğal yollar ile almak
- Sosyalleşmek
- Gülmek
- Mutlu eden müzikler dinlemek
- Stresten uzak kalmak
- Arınmak
- Soğuk su ile duş almak
- Uyku düzenini dengelemek
Serotonin Ne İşe Yarar?
Serotonin hormonunun işlevi vücut için oldukça önemlidir. Serotonin hormonu hem ruh halleri hem de genel sağlık durumu üzerinde etkilidir. Serotonin hormonunun işlevleri şu şekilde sıralanabilir:
- Ruh sağlığını dengede tutar.
- Depresyon, karamsar düşünceler, panik atak ve anksiyete gibi sorunları en aza indirir.
- Daha kaliteli ve konforlu uyku uyunmasını sağlar.
- Kemikleri korur.
- Yaraların daha hızlı kapanmasını sağlar.
- Kan ve damarlardaki tıkanıklık ve pıhtılaşma sorunlarının önüne geçer.
- Mide sorunlarını giderir.
- Ruh hallerini dengeler.
- Bağırsak, sindirim ve boşaltım sistemlerini dengeler.
- Kişinin cinsel olarak daha iyi olmasını sağlar.
- Kişinin kendine güvenme oranını arttırır.
Bu unsurlardan dolayı serotonin hormonunu yükseltmek önemlidir ancak çok yüksek olması da sorunlara neden olabilmektedir. Bu sebep ile dengede kalmak gerekir.
Serotonin Eksikliğinde Ortaya Çıkan Sorunlar Nelerdir?
Serotonin hormonunun eksikliği birtakım problemlere neden olabilmektedir. Yüksek olması kadar düşük olması da sağlık sorunlarına ve özellikle ruhsal problemlere zemin hazırlayabilmektedir. Serotonin hormonunun eksikliğinde vücutta görülen belirtiler şu şekilde sıralanabilir:
- Baş ağrısı
- İştahın değişmesi (Daha çok yemek yeme ya da daha az yemek yeme)
- Tatlı tüketme oranının yükselmesi
- Agresif, sinirli ve saldırgan tavırlar sergilemek
- Özgüven eksikliği
- Endişe hissi
- Unutkanlığın artması
- Stres
- Obezite
- Migren
- İnsülin direnci
- Yeme bozukluğu
Serotonin Yükselten Gıdalar Nelerdir?
Serotonin hormonunu yükselten gıdaların mevsiminde tüketilmesi ve taze olmasına önem verilmelidir. Serotonin hormonunu yükselten ve tüketilmesi önerilen gıdalardan bazıları şunlardır:
- Yumurta
- Proteini yüksek gıdalar
- Peynir
- Tofu
- Ananas
- Muz
- Taze meyveler
- Ceviz
- Soya bazlı gıdalar
- Somon
- Yoğurt
- D vitamini içeren gıdalar
- B6 vitamini içeren gıdalar
- B12 içeren gıdalar
- Folik asit içeren gıdalar
Spor Yapmak Serotonin Hormonunu Yükseltir Mi?
Spor ile serotonin yükseltmek mümkün olan bir durumdur. Özellikle günün erken saatlerinde ve düzenli olarak yapılan egzersiz programları ile kişiler kendilerini daha iyi ve özgüvenli hissedebilir. Serotonin hormonunu yükseltmek için ayrıca yoga yapılması da önerilmektedir. Zihin ve beden kontrolünü sağlamak ve dengede kalmak için yoga gibi dinlendirici ve esnemeye yönelik egzersizlere yoğunluk verilebilir. Bunun yanı sıra kişinin kendisine iyi gelen sporları keşfetmesi ve onlara yönelmesi de serotonin hormonunun artmasını sağlayacaktır.
Ayrıca Bakınız: Kalçadaki Ödem Nasıl Geçer?