TÜRK KAHVESİ FAYDALARI NELERDİR

66233-0

TÜRK KAHVESİ FAYDALARI NELERDİR:

İçindekiler

Türk kahvesi sadece günümüzde önem taşıyan bir içecek değil, kültürümüzde yıllardır süregelen bir değere sahip olmaktadır. Tıpkı günümüzde de birçok anlama gelebildiği gibi eski zamanlarda bir Türk kahvesinin anlamı ve de içilme nedenleri çeşitlilik gösterebilmekteydi.

Türk kahvesi evlerimizden eksik olmayan, keyif için içilebilen, misafire ikram edilebilen ve vücuda da yeterli miktarda içildiği zaman fayda sağlayan bir kültürel içecektir. Türk kahvesinin faydaları ise oldukça fazladır.

TOK TUTAR

Günde bir defa tüketildiğinde de tokluk hissi yaratan Türk kahvesi, genellikle gün ortasında ya da kahvaltılardan sonra, akşam yemekten sonra içilmektedir. En faydalı olduğu zaman yani içilmesinin en yararlı olduğu düşünülen zaman ise sabah kahvaltıdan sonra ve akşam yemeğinden öncedir. Yani karnı tok tutarak fazla yemeyi önlediği gibi fazla yemeden oluşan bu rahatsızlığın önüne de geçebilmektedir.

Günde 3 defa tüketildiğinde de metabolizmayı artırabildiği gibi, hızlı kilo kaybı da sağlamaktadır.

KALP DOSTUDUR

Türk kahvesinin faydaları arasında kalp dostu olmasını da sayabiliriz. Türk kahvesinin içerisinde bulunan antioksidan kalbe iyi gelmektedir. Ayrıca düzenli olarak Türk kahvesi tüketen kişilerde, kalp ve damardaki hücrelerin onarıldığı, böylelikle kalp rahatsızlıklarına yakalanma riskinin de azaldığı görülmektedir.

Türk kahvesinin faydaları oldukça fazladır. Tok tutması, kalp dostu olmasının yanı sıra şu faydaları da göz ardı edilemeyecek kadar önemlidir;

  • Diyabet ve Parkinson hastalıklarını önleyici niteliktedir
  • Pankreas kanserine de iyi gelmektedir
  • Depresyonu iyileştirici özelliğe sahiptir

Gibi birçok faydası bulunmaktadır.

Türk kahvesi sade, orta, şekerli olarak tercih edilebildiği gibi sade tercih edilmesinin şeker açısından daha faydalı olacağı

KARACİĞER YAĞLANMASINI ÖNLER

Cilt hastalığının da sebepleri arasında bulunan karaciğer yağlanması çok fazla miktarda yağ depolanması ve yüklenmesi olarak bilinir. Buna iyi gelen şeylerden biri ise kültürel açıdan bir klasik haline gelmiş Türk kahvesidir. Günde bir kez Türk kahvesi tüketen kişilerde karaciğer yağlanmasının daha az görüldüğü bilinmektedir.

SAFRA TAŞI OLUŞUMUNU ENGELLER

Karaciğerin ürettiği safrayı depolamakta olan safra kesesinde çeşitli nedenlerle oluşan bu safra taşının Türk kahvesi içen kişilerde daha az görüldüğü bilinmektedir.

Kadınlarda erkeklere göre daha çok oluştuğu bilinen safra taşının, günde 3 bardak Türk kahvesi tüketen kadınlara oranla içmeyenlerde daha fazla görüldüğü ortaya çıkmıştır.

KONSANTRASYON ARTIRIR

Şu ana kadar faydalarını sayarak bitiremediğimiz Türk kahvesinin yararları arasında konsantrasyon artırma özelliği de bulunmaktadır. Vücuda, rahatsızlıklara iyi gelmesiyle ve enerji artırma özelliğiyle bilinen Türk kahvesinin bir diğer özelliği de konsantrasyon artırabilmesidir.

Erken saatlerde içilen bir fincan Türk kahvesi, zihinsel canlılık sağlayabildiği gibi ezber gücünü de artırarak bireye büyük oranda avantaj sağlıyor.

ALZHEİMER HASTALIĞI

Yukarıda birçok faydasını saydığımız Türk kahvesinin bir diğer faydası ise Alzheimer hastalığı ile ilgilidir.

Alzheimer hastalığına, yani hafıza kaybı gibi birtakım sorunlara yol açan, dünyada geniş bir kitleyi etkileyen bu hastalığa karşı koyan bir diğer etken ise Türk kahvesidir. Türk kahvesinin düzenli olarak tüketilmesi, bilişsel faaliyetlerin oranında yaşanabilecek düşüşlere karşı gelerek bunun gecikmesine olanak sağlamaktadır.

Misafirliklerin olmazsa olmaz ikramı Türk kahvesinin faydaları bu kadarla bitmese de en yaygın ve bilinen faydaları bunlardır. Kültürel açıdan büyük bir önem taşıyan bu sıcak içeceği içmek için birçok iyi mekan da bulunmaktadır. Yanında su ve tatlı olarak lokumuyla sunulan bu içecek bugün hemen hemen her evde yerini korumaktadır.

Ayrıca kahve telvesinin yüze maske olarak uygulanmasının da yüze iyi geldiği bilinmektedir.

 

TARÇINLI TÜRK KAHVESİ

Hayatımızda önemli bir yere sahip olan Türk kahvesinin birçok çeşidi bulunmaktadır. Tarçınlı, çikolatalı, damla sakızlı, fındıklı gibi pek çok aroması bulunmaktadır. Bunlardan en faydalısı olanlardan birisi ise Tarçın aromalı Türk kahvesidir.

Türk kahvesinin yararları dediğimizde bu çeşidi de aklımıza gelmelidir çünkü tarçın başlı başına bir şifa olarak bilinmektedir. Birçok içeceğe ve tatlıya yakışan bu baharat en çok adını işittiğimiz baharatlardan biridir.

Tarçınlı Türk kahvesinin faydaları ise metabolizmaya bağlıdır. Sade Türk kahvesi yararları arasında saydığımız metabolizmaya iyi gelerek sindirimi kolaylaştırdığı maddesi bu çeşidi için de geçerlidir. Sindirimi daha da kolaylaştırarak tarçının sağladığı genel sindirim avantajlarını bu kahveyi içerek de görmekteyiz.

 

TÜRK KAHVESİNİN ZARARLARI

Birçok avantaja sahip bu geniş kapsamlı klasik içeceğin bir noktada, fazlasının da zararı olmaktadır. Her şeyin fazlası zarar sözünün doğru olduğunu ya da doğruluk payının olduğu bilinmektedir. Türk kahvesinin fazlasının da zararları ise şunlardır;

  • Fazla miktarda tüketimi kalp ritmini bozabileceği gibi kalp çarpıntısını da artırabilmektedir.
  • Aşırı içildiği takdirde tansiyonu yükseltir.
  • Mide asitlerinde bir artış meydana getirerek ülser gibi mide rahatsızlıklarına yol açabilmektedir.
  • Hamile kadınlarda kafein bebeği olumsuz etkilemektedir.

Türk kahvesinin yararlarının yanında verilen örneklerde görüldüğü gibi zararları da bulunmaktadır. Türk kahvesinin zararları arasında gösterebileceğimiz geniş kapsamlı zararlar ise bunlardır.

Evlerimizden eksik etmediğimiz bu keyif içeceğinin de avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. Fakat dengeli bir şekilde tüketimi yapıldığında bu dezavantajların önüne geçilmektedir. Kültürümüzde öneminin büyük ölçüde benimsendiği bu içecek bugün hemen her yerde de satılmakta ve üretilmektedir. Önemli ve değişik anlamları olan kültürel içeceğimiz yerini ve önemini de hala korumaktadır.

Exit mobile version