«
  1. Anasayfa
  2. Eğitim
  3. Üniversite 1 Sınıfta Yatay Geçiş Olur mu?

Üniversite 1 Sınıfta Yatay Geçiş Olur mu?

yatay geçiş

Üniversite 1.sınıfta yatay geçiş olur mu sorusu kazandığı bölümden memnun olmayanlar tarafından merak ediliyor. Yatay geçiş, YÖK tarafından üniversite öğrencilerine tanınan ve bölüm ya da üniversiteler arasında yapılan değişime denilmektedir. Öğrenci okumakta olduğu bölümden memnun değilse, başka bir bölümde okumak istiyorsa yatay geçiş ile bu imkandan yararlanabilir.

Hangi Bölümler Arası Yatay Geçiş Yapılabilir?

İçindekiler

Hangi bölümler arası yatay geçiş yapılabilir sorusu özellikle bu olanaktan yararlanmak isteyenleri yakından ilgilendiriyor. Fakülte, yüksekokul veya meslek yüksekokulunun kendi bünyesi dahilinde ya da üniversite içindeki diğer eşdeğer düzeyde diploma programlarına yatay geçiş yapılabilir. Başka bir deyişle her bölüme yatay geçiş hakkı tanınmaz. Örneğin tarih bölümünü kazanmış birisi bölümünün bağlı bulunduğu fakülte veya diploma eşdeğerliliği içeren bir bölüme geçiş yapabilir. Tarih bölümünde olan bir öğrenci örneğin eczacılık bölümüne kendi üniversitesinde olsa bile geçiş yapamaz.

Bunun yanında aynı yükseköğretim kurumunda ve aynı diploma programında ikinci öğretimde olan bir öğrenci yatay geçiş ile örgün öğretime de geçiş yapabilir. Bunun için ise kontenjan değerlerinin ölçülmesine dikkat edilmelidir. Açık ya da uzaktan öğretimler ise diğer açık ya da uzaktan öğretim diploma programlarına yatay geçiş yapabilmektedir. Açıköğretim yatay geçiş bu bakımdan ancak kendi bölümleri kapsamında mümkündür. Açıköğretimden örgün öğretime yatay geçiş olanaklı değildir.

1.Sınıfta Yatay Geçiş Yapılır mı?

1.sınıfta yatay geçiş yapılır mı sorusuna olumsuz yanıt verilmektedir. Çünkü yatay geçiş yapmak için belirlenmiş olan bazı şartlar vardır ve bu şartların yerine getirilmesi gerekir. Bu şartlar arasında öğrencinin en erken birinci öğretim yılını tamamlamış olması gerekmektedir. Ayrıca hazırlık ilk yıl olarak sayılmaz ve öğrencinin not ortalamasının hesaplanması için bir yılın tamamlanması gerekir.

Yatay Geçiş Kaçıncı Sınıfta Yapılır?

Yatay geçiş kaçıncı sınıfta yapılır sorusuna yanıt olarak en erken ikinci sınıf başı olarak yanıt verilebilir. Yatay geçiş yapmak için öğrencinin ortalamasının hesaplanması gerekmektedir. Bu ortalamanın hesaplanması için ise ilk yılını tamamlamış olması gerekir. Önlisans programları için ilk yarıyıl veya son yarıyıl, lisans programları için ise ilk yıl ya da son yıl başvuru yapılmamaktadır.

Son Sene Yatay Geçiş Yapılır mı?

Son sene yatay geçiş yapılır mı sorusuna olumsuz yanıt verilir. Yatay geçiş şartlarına göre öğrenciler ilk ve son yıl yatay geçiş yapamaz. Bu yüzden lisans öğrencisinin yatay geçiş yapmak istiyorsa en geç üçüncü yılında yatay geçiş başvurusunu yapması gerekmektedir.

Yatay Geçiş Şartları Nedir?

Yatay geçiş şartları şu şekildedir;

  • En erken olarak birinci öğretim yılının tamamlanmış olması.
  • Not ortalamasının 3.50 ile 4.00 arasında olması.
  • Başvuru yapılan bölümde kontenjan sağlanması.
  • Öğrencinin alttan dersi olmaması.
  • Disiplin cezası almamış olmak.

Bu şartları yerine getiren öğrenciler yatay geçiş yapabilir. Ancak bir öğrencinin öğretim hayatı boyunca iki kez yatay geçiş hakkı olduğu da unutulmamalıdır. Öğrencinin hakkı devam ettiği müddetçe ilk başvurusunda reddedilen öğrencinin ikinci başvurusunda kabulü üniversite tarafından verilebilmektedir.

Merkezi Yerleştirme Puanıyla Yatay Geçiş Nedir?

Merkezi yerleştirme puanıyla yatay geçiş bazı üniversitelerin tanıdığı bir haktır. Öğrencinin kayıt olduğu yıl bazındaki merkezi yerleştirme puanı, geçmeyi talep ettiği diploma programının taban puanına eşit ya da bundan daha yüksek olması halinde öğrenci hazırlık sınıfı da dahil olacak şekilde yatay geçiş başvurusu yapabilir. Ancak buradaki başvurunun kabul edilmesi kurul kararına bırakılmıştır. Aynı zamanda her üniversite bu türden bir hak tanımamaktadır.

Yatay geçiş kontenjanları sorgulamak için buradaki adrese bakabilirsiniz.

Bir Cevap Yaz

Editor Hakkında

Editor

En güncel, en eğlenceli ve en doğru bilgileri sizlerle paylaşmak için burayım. Tarafsız, genci yaşlısı her kesimin merakla okuyabileceği içeriklerimi kaçırmamak için beni takip edebilirsiniz. Hadi, birlikte Öğrenelim nokta net :)



Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *