Ürik asidi dışarı atmak için vücudun kullandığı en etkili yol dışkılamaktır. Boşaltım ve sindirim sisteminin birlikte çalışması sonucu dışkılama gerçekleşir ve böylelikle vücuttaki asit miktarı da azaltılır. Vücuttaki asit miktarına ürik asit denilmektedir. Ürik asidin vücudun dışına çıkarılması için ise kişilerin boşaltım sistemlerini aktif olarak kullanmaları gerekir. Ürik asit seviyesinin düşük olması kadar yüksek olması da farklı problemlere sebep olabilmektedir.
Bu sebep ile de vücuttaki asidin dışarı atılmasından içeri alınmasına kadar olan tüm süreçte dengeli olmak gerekir. Bu denge ise sağlıklı beslenerek elde edilebilir. Vücuda giren asidin büyük bir bölümü yemeklerden ve tüketilen içeceklerden kaynaklanır. Dolayısı ile doğru beslenmek ve vücuda dikkat etmek ürik asit döngüsünün doğru olmasını sağlar.
Ürik Asit Nedir?
İçindekiler
Vücutta biriken asit ürik asit ismi ile bilinmektedir. Ürik asit, beslenme yolu ile vücuda alınır ve belirli bir süre sonra vücuttan atılması gerekir. Vücuda hiçbir besin doğrudan ürik asidin alınmasını sağlamaz. Besinlerden pürin alınır ve pürin sindirim esnasında parçalanarak ürik aside dönüşür. Burada altı çizilmesi gereken noktalardan biri de pürinin hem dışarıdan alınabilmesi hem de vücut tarafından organik şekilde üretilebilmesidir.
Dolayısı ile beslenme olmasa dahi pürin vücut tarafından üretileceği için yine de ürik asit oluşumuyla karşılaşmak mümkündür. Ürik asidin oluşması esnasında karaciğerin de önemli bir rolü bulunur. Vücut içerisindeki organlar düşünüldüğünde ürik asit üretiminde önemli bir sorumluluğu olan tek organ karaciğerdir. Diğer organların ürik asit üretimi kısıtlıdır.
Ürik Asidin Yükselme Sebepleri Nelerdir?
Hiperürisemi olarak da bilinen yüksek ürik asit miktarının yükselme sebepleri farklılık gösterebilmektedir. Ürik asidin dengede kalması gerekir. Yükselme ya da düşme görüldüğünde istenmeyen sonuçlar ve yan etkiler ile karşılaşılması mümkündür. Ürik asidin yükselmesinin en önemli sebebi, asidin idrar (dışkılama) yöntemi ile vücudun dışına atılamamasıdır. Bu sebep ile de vücut içerisinde ürik asit birikmeye ve dolayısı ile yükselmeye devam eder. Bu sonuç ile karşılaşmamak için kişilerin idrarlarını düzenli olarak yapmaları gerekir. Ürik asit seviyesinin yükselme sebepleri şu şekilde sıralanabilir:
- Asit oranı yüksek olan gıdalar ile beslenme
- Zararlı gıdalar ile beslenme
- Su tüketmeme ya da gerekenden az su içme
- Stres
- Obezite
- Şeker hastalığı
- Tiroit hastalığı
- Kanser
- Kanser tedavisi (özellikle kemoterapi)
- Sedef hastalığı
- Kilo problemleri
- Böbreklerde görülen hastalıklar
Ürik Asit Yüksekliği Gut Hastalığına Neden Olur Mu?
Ürik asit yüksekliği ve gut hastalığı arasında bağlantı vardır. Ürik asit yüksekliği görüldüğü takdirde ortaya birtakım sorunlar çıkmaktadır. Bu sorunlardan biri de vücudun dengesini kaybetmesi ve hiperüriseminin ortaya çıkışıdır. Hiperürisemi oluştuğunda ise kristal oluşumu görülür ve çoğunlukla eklemlerde birikme ile karşılaşılır. Tüm bu sorunlar ise nihai olarak gut hastalığının ortaya çıkmasına neden olur.
Ürik Asit Seviyesi Nasıl Düşürülür?
Ürik asit seviyesini düşürmek için tavsiye edilen en iyi yöntem su tüketimidir. Günlük tüketilen su miktarının fazla olması ürik asit seviyesini de dengeleyecek ve vücudun zarar görmesinin önüne geçecektir. Asidi yumuşatacak olan gıdalar ile beslenilmesi de önem taşır. Asit oluşumuna neden olmayacak gıdaların tüketilmesi ve bol su tüketilmesi ürik asit seviyesinin düşmesini sağlar.
Ürik Asit Seviyesinin Yükseldiği Nasıl Anlaşılır?
Ürik asidin yükseldiğini anlamak için vücudun gösterdiği belirtilere bakmak gerekir. Çoğu zaman farklı hastalıklar ile karıştırılan belirtileri olsa da ürik asit seviyesini dengede tutmak önemlidir. Bu belirtiler şunlardır:
- Sırt ağrısı
- İdrara çıkma isteği
- Bulantı
- Titreme
- Kanlı idrar
- Kusma
Ayrıca Bakınız: Serotonin Hormonu Nasıl Yükseltilir?