Yazılım öğrenmek, beş haneli rakamları geçen kazançların elde edilebilir olmasıyla birlikte en çok ilgi gören konulardan bir tanesi oldu. Artık Türkiye’de her okulda yazılım bölümleri yaygınlaştı. Sadece üniversite değil, aynı zamanda ilkokul, ortaokul ve liselerde meslek dersleri veya teorik dersler şeklinde öğrencilere yazılım ve programlama öğretiliyor. Sürekli çalışan arayışının bulunduğu bir sektör olmasıyla birlikte, bu alanda ustalaşmak isteyen kişiler asla işsiz kalmayacaklarını ve çok fazla para kazanacaklarını umut ederek yazılım sektörüne giriş yapıyorlar.

Ancak bu kişileri endişeye düşüren, akıllarını çelen bir durum var; yazılım öğrenmenin zor olup olmadığı merak ediliyor. Elbette her meslek alanı gibi, yazılım ve programlama alanının da kendine özgü bazı zorlukları bulunuyor. Örneğin yazılım öğrenmek isteyen kişilerde dört işlem ve denklem matematik bilgisinin olması, yaratıcı bir kişilik olması gibi gereksinimler görülüyor. Temelde yazılım öğrenmek zor olmasından ziyade oldukça eğlenceli ve ilgi çekici bir alan olsa da bu sektörü severek giriş yapmak önem arz ediyor.
Sıfırdan Yazılım Öğrenmek Zor Mu?
İçindekiler
Sıfırdan yazılım öğrenmek, yukarıda da bahsedildiği gibi temelde zor olmayan bir eğitim sürecidir. Ancak bu sürecin kolaylaşması adına kişilerin yazılım ve programlama alanına severek, isteyerek girmiş olması gerekir. Ayrıca kişilerin dört işlem, denklem gibi matematik bilgilerine sahip olması, yeri geldiğinde yaratıcı bir kişilik olması beklenir. Zira yazılım ve programlama sektörü kişilerin yaratıcılığıyla birlikte sonuçları inanılmaz bir şekilde değiştirebileceği projeleri içerir.
Örneğin yazılım alanındaki kişinin bir web tasarımı projesine başlamasından sonra, yaratıcılığına göre alanında daha önce hiç tasarlanmamış bir web yazılımı ortaya çıkarması ve bu yazılımı beş haneli, altı haneli rakamlardan satabilmesi mümkündür. Bu açıdan incelendiğinde, yazılım ve programlama alanının oldukça yaratıcılık gerektirdiğini söylemek mümkün hale gelir.
Sıfırdan yazılım öğrenmek zor olsa da eğer bu alana severek, ilgi duyarak giriyorsanız üzerine düştüğünüz ve bilgilerinizi sürekli uygulamalarla, projelerle desteklediğiniz müddetçe yazılım öğrenmenin sizin için eğlenceli bir süreç olacağını söylemek mümkündür.
En Popüler Yazılım Dilleri Neler?
En popüler yazılım dilleri 2022 yılında incelendiğinde HTML, CSS, Pyhton, PHP, Java ve C# yazılım dilleri görülmektedir. Bu yazılım dillerinin tamamının kendine özgü veya benzer işlevleri bulunmaktadır. Örneğin HTML ve CSS daha çok internet sitesi tasarımlarında kullanılır. Java ve C# ise nesnel tabanlı programlama grubunda yer alır, kullanıcı arayüzü tasarımları gibi işlerde bu yazılım dillerinden yararlanılır.
Yazılım dillerinin hangilerinin daha popüler olduğunu ve hangi yazılım dillerinin ne işe yaradığını bilmek, sıfırdan yazılım öğrenmek isteyenler için süreci oldukça kolaylaştıracaktır. Zira yazılım öğrenmek isteyenlerin en büyük sorunu nereden başlayacaklarını bilmemektir. Sırasıyla yazılım dilleri ve işlevleri şu şekildedir;
-
HTML
HTML, genelde internet sitesinin iskeletini oluşturmak üzere kullanılan oldukça basit kodlama dillerinden biridir. Zorluk düzeyi açısından listenin ilk sırasında yer alan HTML ile bir web sayfasının menü, gövde, header, footer gibi alanları tasarlanabilmektedir.
-
CSS
CSS de tıpkı HTML gibi web sitesi tasarımlarında yoğun kullanılan kodlama dillerinden biridir. Ancak CSS, HTML gibi iskelet tasarımlarında değil daha çok HTML veya diğer yazılım dilleriyle hazırlanmış bileşenlerin stil tasarımlarında kullanılır.
-
PHP
PHP web ve diğer programların geliştirilmesinde kullanılan yazılım dillerinden biridir. HTML ve CSS ile tasarlanmış web sayfalarının kullanıcı tarafından görüntülenebilmesi için PHP’den yararlanılabilmektedir. Zorluk düzeyi orta düzeydir.
-
Python
Python her ne kadar gereksiz görülse de bu yazılım diliyle hem web programlama, hem mobil programlama hem de uygulama programlama işlemleri ayrı ayrı yapılabilmektedir. Bu açıdan Python‘un diğer yazılım türlerine göre daha çok işlevi bulunduğunu söylemek bir bakıma doğrudur.
-
Java
Java ise nesnel tabanlı programlama yazılım dillerinden bir tanesidir. Kullanıcı arayüzünü tasarlama gibi işlevleri bulunmaktadır. Temelde C# ile neredeyse aynı özelliklere sahip olsa da, Java’nın C#’dan farkı çok daha kolay kullanım sunuyor olmasıdır. Alanına göre en popüler yazılım dillerinden biri hem kullanım kolaylığı, hem sunduğu işlevler bakımından Java’dır.
-
C#
C#, yukarıda da bahsedildiği gibi Java ile benzer yazılım dili türüdür. Kullanıcı arayüzünün tasarımında ve kullanıcı arayüzü hazırlamada C#’dan faydalanılmaktadır. Listenin son sırasında yer alma sebebi hem karmaşık, hem de zorlu bir yazılım dili olmasıdır. Ancak yine de en popüler yazılım dilleri arasında yer aldığını söylemek yanlış olmayacaktır.