Ciltte kabuklanma birçok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Özellikle cildin normalden çok daha fazla su kaybetmesi bu durumun en temel nedenleri arasında gösterilebilir. Yüzde görülen kabuklanma, pullanma ve döküntü ya da kızarıklık gibi sorunlar bazı cilt rahatsızlıklarının ilk sinyallerini veriyor olabilir. Beslenme alışkanlıklarından cilt bakımına ve kozmetik ürün kullanımına kadar birçok neden bu kapsamda sayılabilmektedir.
Cildinizde ortaya çıkacak kabuklanmanın ve kızarıklığın temel nedenlerinden biri seborelik dermatite olabilir. Her ne kadar deri güçlü bir yapıya sahip olsa da çeşitli etkenlere bağlı olarak bazı sorunlarla karşılaşmaktadır. Yüz kabuklanması bu kapsamda en sık görülen cilt sorunları arasında yer almaktadır.
Yüzdeki Kabuklanma Neden Olur?
İçindekiler
Ciltte kabuklana neden olur sorusunun yanıtına uzmanlar birçok farklı yanıt vermektedir. Aşırı yağlanma ile yağ bezelerinin sayısının artması ile iltihaplanma görülebilir. Bu durum seboreik dermatit olarak tanımlanmıştır. Bu durumun kesin nedeni belli değildir. Enflamatuar ve kaşıntılı bir hastalık olarak baş göstermektedir. Toplumda görülme sıklığı ise %1 – 3 arasında değişmektedir. Tedavisi içi mutlaka uzman bir hekime başvurmak gerekecektir.
Kabuklanma sorunu yüzde olabileceği gibi vücudun farklı bölülerinde de ortaya çıkabilir. Bu alanlar kısaca şunlardır:
- Saç derisi,
- Kaş çevresi,
- Göz kapağı,
- Dudak ve çevresi,
- Kulak arkası ve dışı,
- Göğüs ortası,
- Sırt bölgesi vb.
Ciltteki yağ oranının fazla olması çoğu zaman bu rahatsızlığın tetikleyicisi olarak değerlendirilmektedir. Öte yandan merkezi sinir sistemini hastalıkları da yapılan araştırmalara göre bu sorunun ortaya çıkmasında önemli bir etkiye sahiptir. Cilt mantarları, hormonal bozukluklar ve diğer vücut dengesini bozan etmenler bu kapsamda sayılabilir. Bu yönüyle tek bir neden yüzdeki kabuklanma için açıklayıcı olmayacaktır.
Cilt Kabuklanması Belirtileri Nelerdir?
Cilt kabuklanması belirtileri vücudun birçok farklı noktasında görülmektedir. Bu belirtiler yoğun olabileceği gibi hafif olarak da seyredebilir. Kabuklanma ile kendini gösteren temel belirtilere ek olarak kişilerde şu tip belirtilerin de görülmesi mümkündür:
- Kızarıklık,
- Kaşındı,
- Yüzde veya ciltte aşırı kuruma,
- Ciltte yağlanma oranının artması,
- Kepeklenme,
- Saç kaybı ve tüylerde dökülmeler vb.
Uygun tedavi yöntemleri uygulanmadığı takdirde kabuklanma sorunu ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Belirli yaş aralıklarında ise bu durum daha yaygın olarak görülebilmektedir. Yüz kabuklanması temelde birçok farklı rahatsızlığın da habercisi olabilmektedir.
Yüzde Kabuklanmaya Ne İyi Gelir?
Yüz kabuklanması için krem kullanımı çoğu zaman sorunun ortadan kaldırılmasında etkili bir yöntemdir. Kabuklanmanın iyileşesi için uzman hekim tavsiyesi ile krem ve ilaç kullanımına başvurulması mümkündür. Bu tip durumlarda elle müdahale etmek ve kaşımak ya da kabukları koparmak tehlikeli olabilir. Aşırı kuru ciltlerde bu tür sorunlar görülüyorsa nemlendirici etkili krem ve uygulamalara başvurulması mümkündür.
Doğal içeriklere sahip maskeler ve uygulamalara başvurmadan önce alerjik etkilerin araştırılması gerekmektedir. Olası yan etkiler ve yanlış uygulamalardan kaçınmak için uzman tavsiyesi almanız gerekir.
Yüz Kabuklanması İçin Maske Önerisi
Yüz kabuklanması için maske uygulamaları çoğu zaman kuru ciltler için önerilmektedir. Yüzün nemlendirilmesi bu tür sorunların atlatılması etkilidir. Kuru ciltler için nem maskesi hazırlamak için şu adımlar uygulanabilir:
- 2 tatlı kaşığı zeytinyağı ve doğal bal, 1 adet yumurta sarısı da eklenerek bir kap içinde karıştırılır.
- Yüz ve dekolte bölümüne uygulanır.
- 20 dakika sonra bol ve ılık su ile tamamen yıkanır.
Yüz kabuklanması gibi şikayetleri olanların bu tür maskeler kullanmadan önce uzman bir hekime görünmesi ve uygun tedavi yöntemlerini uygulaması olası sağlık sorunları için kesin çözüm olacaktır.
Ayrıca Bakınız: Bağırsak Mantarı Nasıl Anlaşılır?